onsdag, september 22, 2010

Hur gör vi? mot uppgivenheten

Lite tokigt tycker jag det är, detdär med att vädra sin harm genom att kalla sverigedemokrater för nazister. Sd har ännu inte lagt förslag på slutgiltiga lösningar, så låt oss avstå från att smäda dem genom att sudda till nazismen. Att just nu påpeka de befintliga gemensamma dragen leder oss inte en bit framåt. Inte när nazisterna enligt folkviljan tagit plats i fullmäktige längre inåt landet, i Grästorp vid Vänern.

Precis lika tokigt, fast mindre vanligt inom vänstern, är att påstå att Sd faktiskt inte är så särskilt rasistiskt och att deras väljare inte är det alls - bara besvikna och oroliga och trötta på sossarna. Trots att Sd i lika mån tog röster från M, men de kanske också var trötta?
Hör på nu! Om du av alla skäl som finns till att känna besvikelse, oro och trötthet i detta samhälle röstar på det enda parti som utnämner hitflyttade svarthåriga personer som roten och orsaken – vad är du då? (Marteus är utförlig om detta.)
Om vi lyssnar till de berörda, nämligen Åkesson själv, vad tror han? Jo, att Aftonbladets osjälviska införande av muslimhatarartikeln gav ett genombrott för hans parti, och att övriga partier allt mer kommer att lägga Sd-liknande förslag för att upprätthålla sin popularitet i de rasistiska folkdjupen. (Han sa inte rasistisk, förstås, men du kan läsa ordagrant i SvD:s hyfsade sammanfattning, den som i papperstidningen hette ”Från nazism till riksdagen”.)

Alldeles heltokiga är de efterkloka som inte ens är kloka utan sitter och mjäkar att vi skulle "ha tagit debatten” och ”bemött dem med argument”. Hör på igen: Sd debatterade på alla tänkbara arenor. De visade sig snorhala, de satte sig över korrekt statistik, de slog undan alla argument för att upprepa sina egna frågor. Även om denna trista stil kan tolereras hos ett litet parti som kämpar för att få makt är det oförlåtligt att de alltid blev uppbackade upp av journalister som var påtagligt ointresserade av fakta och argument i sakfrågan utan enbart spelade på att höja oddsfebern runt Åkessons utspel.

Nästa tokiga påstående som flyter omkring utan att leda någonvart är att Sverige ”plötsligt” har blivit rasistiskt och att det är borgarnas fel. Men Sverige har varit rasistiskt lika länge som varje annat europeiskt land. Det var borgerlig politik som öppnade fallluckan. Och det värsta av allt: det gjorde också arbetarrörelsens misslyckanden. Att döma av den mycket klena segern i skolvalet är inte ens framtiden vår!

”Varför är inte vägen röd efter fyra år av borgerliga attacker?” frågar ETC.

Så den näst viktigaste frågan är: Vad gjorde vi för fel?
Och den allra viktigaste frågan: Hur ska vi göra nu?

Esbati ger en bra bild av den europeiska utvecklingen i en artikel som avslutas med vad som nu krävs av oss: dels antirasism, dels kamp mot högerns ekonomiska politik beträffande arbetsmarknad och välfärd. Detta har Esbati självfallet rätt i. Men det låter farligt likt det vi precis har misslyckats med.


Så hör jag själv hur min eftervalsanalys börjar närma sig uppgivenhetens stadium... Inte ge upp i bemärkelsen ”vänstern hade fel”, det vore bara unket. Men ge upp i bemärkelsen: kamrater, motståndaren är för välorganiserad, nu har vi förlorat och är därför förlorade.
Uppgivenhet är naturligtvis en felaktig inställning. Men endast av moraliska, inte av rationella skäl.

7 kommentarer:

Erik Rune sa...

Flera värdefulla bloggartiklar av dig den senaste tiden. Jag har gjort utskrifter för att kunna läsa mera noggrant. Tänk på det. Sluta inte blogga, vad du gör!

Anonym sa...

Du summerar allt förståndigt-klokt
som vanligt.
Kulturen får nog stryka på foten om
SD får en syl i vädret.Man ifrågasätter
det mesta-mest invandringen.
Undrar hur många av deras anhängare
har annat påbrå-egentligen??
Sanningen bakom deras valseger, finns
nog hämta i missförstånd samt avundsamhet
Inget är nytt under solen-Sverige tillät
ju transporter av judar etc genom landet
samt ägnade sej åt kulturutbyte och
idrottstävlingar med nazister.
Kanske det har pyrt länge under ytan
som en ond böld i arslet och nu,sprack
den plötsligt, av många orsaker?
Filosoferar Gladiatan.

Helena Duroj sa...

tack tack mina två läsare!

Björn Nilsson sa...

Varför gick det så tokigt? Hur kunde Ohly och hans innersta krets utan att få ett uppror på halsen i princip lägga ner det lilla av vänster som fanns kvar i V utan att fråga medlemmarna om lov? När jag märkte att reaktionerna uteblev och den förening jag då tillhörde svarade att de skulle diskutera det här i styrelsen, men inte gjorde något för att fråga medlemmarna, insåg jag att loppet var kört. Det finns en ledning som bestämmer, medlemmar som inte verkar ha kurage att säga ifrån, och vad blir det för resultat av det? V skall nog vara glada över att man kan hänga kvar i Riksdagen ännu en period, men blir det något mer sedan? V kan lika gärna gå in i SAP och bilda en vänsterfraktion där, det kanske skulle göra mer nytta.

Helena Duroj sa...

björn - det är ju en konstruktiv idé, gå in i S och förändra inifrån! dock vet vi inte om samarbetet har skadat vänstern eller ej, om vi möjligen skulle ha fått högre röstetal utanför en rödgrön röra..? beslutet att gå i koalition är aldrig enkelt, men jag tror att det var rätt då - eftersom vi trodde de rödgröna skulle vinna. men jävlar att vi hade fel, och det är DET som är problemet idag.

Björn Nilsson sa...

Tja, V hade ju kunnat stå utanför och ta upp varenda fråga där S och MP utplånade sig själva för att bli lättversioner av Alliansen, och därmed kunnat bli det stora alternativet i den här valrörelsen. Men i stället tiggde man om att få vara med och utplåna sig själv... . Men jag är ju bara en liten numera oorganiserad idiot till amatör, inte en smart partistrateg som förstår hur allt skall skötas. (Och därmed förstår jag inte den uppenbart vansinniga idén som folk hade redan strax efter förra valet att nästa seger var så gott som given!)

Helena Duroj sa...

@björn: risken vi medvetet tog var att låta oss osynliggöras i en s-dominerad regering. chansen vi försakade var att bli största oppositionsparti. ingen av oss vet idag vad som skulle ha kunnat hända. målet var ett enda: få bort alliansregeringen. det trodde fler än jag på, fram till sommaren -10.