fredag, februari 05, 2010

Mer om hemmet som bas

Konsulten jag hänvisade till i inlägget nedan satsar även bloggvägen sitt krut på att få kvinnor att stanna hemma och ta hand om sina barn, eftersom männen inte är lämpade för det.
Att ställa följdfrågor om ekonomiskt oberoende och sociala sammanhang för kvinnans del verkar bortkastat, eftersom kvinnan med detta synsätt är biologiskt predestinerad att offra sig för att barnen inte ska växa upp till psykopater.
Men barnen då? Kvinnan talar med patos om deras rätt till omsorg och att bli sedda. Då vore det rimligt att stärka förutsättningarna för det, med pappa och morfar och förskolefröknar, istället för att isolera barnet med en person som gjort det fullkomligt livsfarliga valet att överlåta såväl existensmedel som existensberättigande på andra.

Konsulten ville i sin blogg ha svar på några frågor. Kommer här:
”...Om det vore så, att vi har kommit på något som är friskt och ändamålsenligt genom att göra fäderna till babyskötare och kvinnorna till arbetare i hierarkierna utanför hemmen, hur kommer det sig då att vi mår så dåligt?
1) Hur kommer det sig att skolan är en enda mobbningsarena, 2) barnen går på lugnande medel och 3) procenten bokstavsbarn i Sverige är näst högst per capita i världen? 4) Kan någon då förklara varför barnen i Sverige är de som i högre utsträckning än i andra jämförbara länder använder alkohol och andra droger före femton års ålder?”
1) Det är den inte.
2) Det gör de inte.
3) Sverige ligger långt fram när det gäller att testa och utreda alldeles gratis. Vissa av de barn som får diagnos medicineras för att bättre kunna hantera skoldagen (fråga två, antagligen)
4) De har väl tillgång till drogerna. Kanske rentav hemma.
Backa i texten: Om det vore så, att fäderna är babyskötare och hierarkierna inte framstår som så hotfulla, kanske fler skulle må bättre.
Kanske.

onsdag, februari 03, 2010

Hemmet är basen - för vadå?

En kvinnlig ledarskapskonsult rekommenderar folkpartisten Birgitta Ohlsson att stanna hemma och föda sitt barn istället för att ta en utlandstjänst. Det låter som om konsulten själv gjorde ett felval i sin ungdom och därför inte kan förlåta att någon annan får chansen. I sin egenskap av konsult råder hon oss att verka från vår bas = hemmet, och tar sig rätten att tala om hur mycket andra kvinnor förstått eller inte av sig själva och livet.
Det är ett ganska tragikomiskt inlägg, utom att hon skyller på "våra mödrar" för att Ohlsson &co i sin förblindelse tackar ja till utmaningar flera mil bort.

Tyck vad du vill, konsultinnan, men håll min gamla mamma utanför! Hon vill inte se någon folkpartist på någon ministerpost!

Avslutningsvis tror hon att detta blir borgerlighetens undergång. Se, det finns något positivt i allt! som konsulterna plägar säga.

Också hos Alltid rött, alltid rätt

Skvaller och sakpolitik

Hör här lite skvaller om utbildningsmajoren:
På en större konferens tog Björklund ett exempel från föräldramötet på en internationell skola där föräldrarna var nöjda med det mesta. Men de svenska föräldrarna ifrågasatte varför det är så mycket läxor. De asiatiska föräldrarna däremot frågade varför det är så lite läxor!

Åhörarna på konferensen satt tysta. Verkade inte förstå exemplet. Missade helt blixtbelysningen av en brännande bildningsfråga. Väntade på något - del två, poängen, ett vettigt ord; någonting. Tills Björklund hummade att det kanske inte gick att dra några slutsatser av detta, och fortsatte sitt anförande.

När detta återgavs sa en annan kamrat att han varit på en helt annan konferens. Att Björklund där drog precis samma exempel. Och att reaktionen eller bristen därpå var precis den samma.

Att lära, det är visst någonting mycket mycket svårt det.

- - -
Över till de rödgröna och slut på skvallret. Mottag några punker vår gemensamma bostadspolitik:

- Kraftigt ökat bostadsbyggande

- Dubblering av antalet hyresrätter som byggs under mandatperioden

- Upprustning i miljonprogramsområdena

- Avståndstagande från ombildningarna till bostadsrätter i Storstockholm

- Kompletteringar med hyresrätter i villaområdena och villor i höghusområden

- Ge kommunerna möjlighet att föreskriva en viss upplåtelseform i översiktsplanen

- Klimatbonus för bostäder som effektiviserar sin energianvändning

Mer finns att läsa exempelvis hos V-Sundbyberg!

måndag, februari 01, 2010

Mer statistik och mindre debatt

Fler frågetecken kring Politometern blir det när Stollentuna förundras över urvalet och påpekar att också inaktiva bloggar är med.
Irriterat utbrister han också att en blogg inte är ett kampredskap, ett flygblad eller en tävling - men det kan den förstås vara. Den kreativa glädjen med bloggen är att den kan och får vara vad som helst, att den rentav är ett lysande redskap för oss som aldrig vill höra talas om genregränser mer.

En annan sajt som mäter ”inflytande” (alltså länkningar) är sajten Inflytande. Enligt denna har Politik och poesi plats 728 av 14663 och endast cirka 5% är mer ”inflytelserika”. För den som trott sig vara ett muspip i universum är det riktigt kul.

Vill du ha något mer relevant statistik? Se sammanvägda resultat från de fem stora opinionsinstituten. Utan att Vänsterpartiet är något att skryta med går det åtminstone inget vidare för alliansen.

Partiledardebatter är intressanta ettpar dagar före valet. Inte dryga halvåret innan, så jag såg den inte men Kaj Raving skriver bra: När tänker regeringen ge besked.

Jöran Fagerlund gör en klok granskning av debatten ur klimatperspektiv, och sammanfattar: ”Vilka frågor kan vi få väljare på? tycks ha varit huvudfrågan, inte vad som kommer att avgöra människors och mänsklighetens framtid.”
Ynkligt är vad det är.

Hos Esbati finns några kommentarer om partiledardebatten och desto mer om "debatten", det vill säga en polariserad ett-noll-företeelse som Expressen tror sig bidra till med nätomröstningar och boxningsrubriker.
Ynkligt, som sagt.

söndag, januari 31, 2010

Kreativ bloggare och bloggräknare

Tack till Jane som givit mig utmärkelsen Kreativ Bloggare. Av Janes sajt som är rik på känslor, intryck och foton, framgår att man ska ge utmärkelsen vidare till sju medbloggare, men tyvärr klarar jag inte av det, tror knappast jag läser sju bloggar ens. Dem jag brukar länka till och listan till vänster får vara tecknet på mitt gillande.

De kreativa bloggarna förväntas också uppge sju fakta om sig själv. Politik och poesi brukar inte vara privat, men för denhär gången gör jag ett undantag som tack för stödet:
- jag har skrivit Festmanifest
- jag gillar att göra blombuketter men tar död på krukväxter
- min första scenframställning var rollen av en död örn
- jag samlar på speldosor
- jag uppskattar ingen annan sport än äventyrsbad
- färg och massor av färg gör mig lycklig
- innerst inne är jag dansös på Operan

En ny upptäckt är Politometern som åtagit sig att lista politiska bloggar. Efter ett vad det verkar grundligt arbete rankar de inflytande efter länkning och flr statistik på ledorden hos bloggare från alla riksdagspartier - trodde jag först, men ser sedan att Piratpartiet är med. Då undrar jag över urvalet, eftersom det finns ännu fler partier...
Hur som helst finns Politik och poesi på plats 17 av 185 vänsterbloggar. Bland alla politiska bloggar stod mitt infytande (tack vare dig som länkar hit) på plats 151 av 1371 igår. Visst är det ganska bra - särskilt som jag hamnade på steget över Maria Wetterstrand!

Politometern noterade också att Vänsterpartiets bloggar är de som oftast skriver om rasism och feminism. Liksom om poesi, märkligt nog.