fredag, september 25, 2009

Demokrati och mat

"Den eskalerande konflikten i Honduras handlar om betydligt mer än bara en statskupp i en 'bananrepublik'"
Så lyder ingressen till en i övrigt balanserad utrikespolitisk artikel.
Tror du någon tidning skulle uttrycka sig så om det gällde ett land inom EU?
Tror du att de då skulle finna det nödvändigt med ett särskilt påpekande att det är en demokratifråga om presidenten körs ut ur landet?

Nej inom unionen har vi egna måttstockar även för det mest basala. Demokrati - och mat.
Se Lasses blogg om köttet som skulle ätas av någon sorts undermänniskor, men som av ett misstag hamnade på vår egen kontinent!
Men förfarandet vid köttexporten kan vara olagligt.
Liksom statskupper är det.

4 kommentarer:

mod sa...

"Balanserad" utrikespolitisk artikel? Det känns lagom balanserat att kalla Chávez för "demokratiskt vald, om än med vissa auktoritära tendenser". Exakt samma ordval skulle kunna appliceras på Hitler 1935. Idag säger jag upp min DN-prenumeration och ringer SvD, vill jag läsa artiklar som förskönar socialistdiktaturer och dumförklarar läsaren så kan jag plocka Metro eller Aftonbladet.

Anonym sa...

Jag tror att ingressförfattaren menar just att det inte "bara" är en "stadskupp i en bananrepublik": Till skillnad från 1980-talet, då kupperna avlöste varandra, så är det här ett brott mot en tendens av ökande demokrati i stora delar av Latinamerika.

@mod
Du kan säkert hitta någon högerreaktionär tidning som passar din smak... För övrigt förlorade du eftersom du nämnde Hitler först. :P

Anonym sa...

Hej mod!
Att jämföra Chávez med Adolf Hitler och kalla Venezuela för en "socialistdiktatur"är kanske inte heller så balanserat. Istället för DN eller SVD kanske Du skulle fundera på att köpa upp några årgångar från 80-talet av tidskriften Contra? Där hittar
Du artiklar i Din smak och Du sparar dessutom pengar.

Till övriga:
Den refererade artikeln är en av de bättre om Latinamerika som publicerats på nyhetsplats -mest på grund av faktarutan, som redovisar några relevanta fakta av den typ som tt, svt mfl aldrig hinner få med och därför 95% av nyhetskonsumenterna aldrig får möjlighet att ta del av:

"En lång rad av de militärer som deltog i statskuppen den 28 juni har under årens lopp fått träning vid den militära utbildningsanstalten School of Americas i USA, och flera av dem deltog på 80-talet i förföljelser av vänsteroppositionella.

Den mest ökände av dessa militärer är Billy Joya, som ledde en dödsskvad-ron vid namn ”Bataljon 3-16” och som nu är säkerhetsrådgivare till Roberto Michelletti."

mvh Violeta

Anonym sa...

Den där kötthistorien var verkligen ÄCKLIG över alla gränser-säger en som inte är så kräsmagad efter en daglig tillvaro med blod,urin,var och slem!
Och hur man bara kan SÄGA att det är skillnad på EU och icke-EU vad gäller vad människor/djur ska äta?!
Ibland vill jag bara lägga mej ner och dö. I regnet.

Aspasia önskar God återhämtning under helgen i paradiset!