tisdag, september 22, 2009

Progressivt från A. Borg

Borgarna var en gång i tiden emot den progressiva beskattningen. Däremot störs de inte av progressiva skattesänkningar. Med deras nya tio miljarders urholkning av välfärden får jag 300 kronor mer i månaden. En person med halva min lön får, rätt gissat, ungefär hälften!

De borgerligas hörbara, offentliga motivering till den nya skattesänkningen är att den ger ökad köpkraft, och efterfrågan skapar jobb. Men det blir inte mycket av vare sig det ena eller andra med de här hundralapparna.
Låt oss anta att fler lågavlönade nu tar sig råd att gå till tandläkaren, vilket blivit lyx de senaste åren, skulle då nya arbetstillfällen dyka upp för tandläkarna? Möjligen. Men vi har en statssekreterare som är klokare än så. Han säger rent ut att något större positiv förändring på arbetsmarknaden är inte att vänta förrän konjunkturen vänt.

Det finns alltså en annan, ohörbar motivering för progressiva skattesänkningar. SvD skriver att det för varje steg regeringen tar blir allt svårare för de rödgröna att ta det tillbaka.
Vi ska inte underskatta den ideologiska kraften i ytterligare en skattesänkning”.
Nej, det ska vi inte för ett ögonblick göra!
Det hade varit glädjande med en regering som ansträngde sig att göra något för det allmänna bästa istället för att säkra hegemonin.

Vänsterpartiets Ulla Andersson säger: –Det finns så många förlorare samtidigt som ganska få grupper har fått det bättre. Det är ett pris som vi fått betala för den moderata experimentverkstaden.

"I Anders Borgs modell förvandlas många jobbansökningar automatiskt till en anställning" - Katrine Kielos om borgerlighetens blinda tro

Carl Bildt får 140000 kronor per år i present av partikollegan Anders Borg” - detta och mycket mer om skatter och ”arbetslinjen” hos Jöran Fagerlund

”Fattigdomen har ökat med 30 procent sedan år 2006” - ännu mer om budgeten hos
Stockholmsvänstern

3 kommentarer:

Peter Ängsback sa...

Hej Helena!

Jag är verkligen inte insatt i budgetpropositionens innehåll, fördelar och nackdelar och jag bekänner mig inte heller till någon politisk färg (även om jag oftare röstat åt det blåare hållet).

När det är sagt vill jag komma med ett par funderingar. Kan det inte vara så att regeringen vill sänka skatten av ideologiska skäl, just för att deras ideologiska uppfattning är att man på så vis uppnår det allmänna bästa? Det kanske inte bara handlar om att få behålla makten. Jag menar att det borde vara mer fruktbart, för det allmänna bästa, att förutsätta att de flesta som engagerar sig politiskt gör det med goda intentioner. Sedan må det vara hänt att man har mycket olika syn på vad man vill göra och hur det ska göras.

Efter att ha följt t.ex. dina och Jörans inlägg på facebook och framför allt de kommentarer som ibland kommer. känns det inte som om det finns någon vilja att ens försöka förstå den andra sidan. Och jag tror säkert att det fungerar likadant bland liberaler och kristdemokrater och alla de andra.

Den uppfattningen får jag också när jag ser partiföreträdare framträda i nyheter och debattprogram på teve, men där finns ju en producent som ofta vill framhäva motsättningarna. Ja, jag vet egentligen inget sammanhang där det förs ett nyanserat resonemang med öppna sinnen mellan företrädare för olika uppfattningar. Där man kan se och diskutera för- och nackdelar med olika förslag.

Jag tror att en stor del av det vi kallar politikerförakt ligger i just detta. Jag skulle vilja känna att de politiker som vi alla valt att företräda oss verkligen gör allt för att skapa den bästa kommunen, det bästa landstinget och det bästa landet det bara går. Att de inte på förhand bestämmer sig för om ett förslag är bra eller dåligt beroende på partifärg på den som kommer med ett förslag.


Jag kanske är helt ute och cyklar här men jag är väldigt nyfiken på hur du och andra "proffspolitiker" ser på saken.

Anonym sa...

Taktik och strategi dvs
förbereda folket för ett val
genom att dela ut små belopp
till alla och lite större till
de som fått behålla jobbet.
-Se här..hur generösa vi är
och bara ni fixar fler arbetsplatser
så delar vi ut ännu mer..Typ!

Men politik handlar inte bara
om pengar till konsumtion.
Att säkra hegemonin-behålla makten
genom att strö allmosor omkring sej
lurar bara dem som inte är insatta.
-Tyvärr kan dessa vara i majoritet
blir då svårt för Röd-Gröna nå makten.
Gladiatan

Helena Duroj sa...

hej peter - proffspolitiker är jag inte, till att börja med. tack för påpekandet: att borgarna valt ideologi därför att de faktiskt tror på den. det hindrar inte att de nu tar till en del panikåtgärder för att dölja ett misslyckande året före valet.

viljan att förstå handlar om sammanhang. att resonera och få inblick av enskilda individer är både viktigt och roligt. men att förstå en politiker i den officiella rollen är som att "förstå" att läkaren som gav en felbehandling hade en dålig dag. jag blir inte friskare av det!

mycket små orter har ofta lokalpolitiskt dendär inställningen att alla oavsett partifärg jobbar för bygdens bästa, vilket kan bli väldigt bra. ändå är man sällan överens om vilken skattesats som faktiskt är den optimala!

lite komplicerat när det gäller politikerförakt: det finns folk som tycker det är jobbigt när politiker skärper tonen, det finns folk som tycker att alla politiker säger samma sak. svårt att göra båda samtidigt - men jag jag tror att tydliga motsättningar och alternativ gör det lättare att finna en egen ståndpunkt. även om det finns exempel på trevliga typer som går hem på bara snack.

/ hd