söndag, maj 09, 2010

Vänsterkongress 7: Vegetarisk mat, dålig kolumnist och bra politik

Den sista debatt jag hörde denna kongress handlade om stadgar och organisation. Låter det tråkigt? Jaså, men om jag säger demokrati och aktiv medverkan blir det strax lite roligare.
Organisationen är politisk. Metoderna vi använder är till för att öka medlemmarnas inflytande.

Ett förslag som något överraskande gick igenom var att vänsterns arrangemang i fortsättningen ska ha veg-mat som första alternativ och kött som möjligt tillval. Inte mig emot! – säger en som ätit trådig kyckling i tre dagar.

Mörtarna på Aftonbladet har inte nätpublicerat en osedvanligt klantig krönika av Melin. Därför kan jag inte via en länk påtala att hon dels behandlade vänstern med ytliga schabloner (vilket bara är en fråga om god smak, egentligen) och dels inte förstod eller ville förstå vad Josefin Brink sa i sitt anförande om integritet.
Utan länk får du tro mig på mitt ord. Men det ska man aldrig göra, så gå och leta i pappersinsamlingen som är rätta platsen för kolumnen i alla händelser.

Ohlys avslutande tal rockade röven av högerns kasinolirande. Hur många miljoner som privata privata ägare tjänat på att förskolorna i Stockholm slumpats bort och lägenheterna blivit handelsobjekt, det vill du inte veta. Men om du absolut vill, och vill höra en del klokt för övrigt. så finns hela talet här.
Dess sammanfattning var klassiskt enkel: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Lindahl har bra koll på läget.
Ekot berättar om Sahlins och språkrörens besök.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alldels för lätt
bli rik i Sverige
Radion förmedlar budskapet som
någon sagt och just nu, med utsålda
daghem som visat sej ge höga vinster
stämmer det ju.
Integritet-som i hit men inte längre
Den enskildes rätt att bestämma över
sitt liv,måste gälla även dess slut.
Tycker Gladiatan

Fredrik sa...

Det sista låter enkelt, men alla har olika syn på "förmåga" och "behov". Och då måste statsmakten ta till våldsmetoder för att skipa "rättvisa". Om du vill ha en mer levande beskrivning kan du kolla med det gamla kamraterna från Öttyskland, Polen, Tjeckien, Ungern, Albanien........