onsdag, maj 19, 2010

Något i det underförstådda runt Greklands kris

Den grekiska krisen ska, som du redan förstått, lösas genom hårda sparpaket. Jag tvivlar inte på att sådana måste till i någon form, men att få mer pengar av EU mot att det nu är EU:s direktiv och räntor som ska följas låter inte som en framgångsväg för landet.
I den mån det finns något land. Eller om det endast återstår en sydösteuropeisk lydstat som tillslut bara har sina öar att sälja.

Det är något i det underförstådda runt Greklands kris som jag starkt ogillar. Vilka hyggliga människor som helst sitter och småskrattar åt hur det går när man ”inte jobbar”. Har de varit i Grekland på semester? Har de någonsin sett en grek som inte jobbar?
Priset för nedlåtande dumhet går till mänskan på tåget som sa att det beror på dendär mañana-kulturen.
Men imorgon heter ávrio på grekiska. Det är på inget vis ett spritt talesätt som betyder att skjuta upp det som ska göras. Om jag alls kan komma på ett allmänt grekiskt uttryck för när något ska göras så är det apops! ikväll!
Fast varför skulle vi som kan svenska behöva hålla reda på sådant, vi som redan vet hur det är.

Därför hajade jag till när någon bemärkt person – Assar Lindbeck? – efterklokt och grötmyndigt sa att EU inte passar för folk söder om Alperna. Yttrandet är precis vad jag väntat på, och väntat länge, eftersom jag vid tiden för den svenska folkomröstningen var övertygad om att EU är ett rasistiskt projekt. Sedan visade det sig att konsolideringen av likatänkadet prioriterades, eftersom EU i allra första hand är ett lönsamhetsprojekt.
Men nu börjar det bli dags att ovan- eller norrifrån ta ställning för eller kanske rentav emot de där människorna som vi förmodar ”inte jobbar”.

Läs Esbati. Han begriper ekonomi, det gör inte jag.
- - -
Men varför skrivs alla bloggar jag länkar till av bara karlar?

2 kommentarer:

Peter sa...

Visst, vi är numera - på obestämd framtid - spända vid sparkgunga över EU och nyliberal ekonomi. Spända till att utföra alla de sysslor de pekar på, så fort de säger och så mycket de vill...Gör man inte det "så kan man ju se på Grekland.."

Som nu kan känna sig liveget ett X antal år framöver. Om det inte uppstår en vänsterkraft i europa som manar fram ett annat tänkande än det att vi ska tjäna marknaden så troget, snålt och effektivt som möjligt, kommer vi att ha det så här kul nästan jämt.

Anonym sa...

Den enskilda greken har inte koll
landets statsskick,politik-informerar
Måste vara här, som det brister?
EU och euro passar inte alla
och visst är det rasistiskt
iden' om ett enat Europa kom fr Hitler?
Är inte så insatt i Grekland men
det man kan tänka sej haltar-är
Utbildning?
Modernisera landet?
Kultur genomsyrar o ger skatteinkomst
genom turismen, men räcker det?
Kanske i Grekland men inte för EU?
Gladiatan