fredag, maj 21, 2010

Kulturkamp mot nationalism

Länge emotsedd är öppnandet av Fotografiska i Stockholm. Äntligen ett museum med fotoutställningar i världsklass! Att de redan fått 36000 kontakter på fejsan säger en del om efterfrågan. Annie Leibowitz inviger!

Tycker du konkret rättspoesi låter spännande? Är du upprörd över hur utsatta kvinnor och barn behandlas i det jämlika rätssamhället? Läs då åklagare Ingela Svensons debutbok Mannen har hatten. ”Urkraft ger energi” skriver Hallandsposten i sin recension. En intervju med Svenson om varifrån hon tar sitt ofta mycket skrämmande stoff finns här.

Många kulturevenemang lär det bli under Stockholms stads rojalisthysteri kallad Love (så det rimmar på Ove). Fina arrangemang som skulle kunna spridas jämnt över året brassas nu på inom loppet av ettpar veckor för att demonstrera den ofantliga betydelsen (för affärerna) av att Victoria Bernadotte gifter sig.
"Det är bara en hyllning till kärleken" bortförklarade kommunens företrädare i samband med debaclet med Liljevalchs försök att städsla poeter. Man frågar sig då varför varumärket för kärleken pryds av en krona? Jo, därför att detdär med kärleken visserligen används som hjärteknipande tema, men på hemsidan beskrivs firandet så här: ”Love Stockholm 2010 invigs med det årliga nationaldagsfirandet den 6 juni. Festen fortsätter sedan under två veckor och når sin höjdpunkt i samband med HKH Kronprinsessan Victorias och herr Daniel Westlings bröllop den 19 juni.”

Politik och poesi gillar politik och poesi.
Men firar inte nationaldag.
Och hyllar inte prinsessor.

Det är lite sent nu, men häng på ändå - Haga ska vara park!

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Det måste snart bli tydligt att monarki är en fråga om politik och inte "kärlek" eller "låve" (obs: svengelska). På mitt jobb finns en kille som tapetserat hela sitt rum med kungabilder, det är Victoria osv för hela slanten. Ingen uppfattar det som politik (fast det är en av de värsta sorternas högeragitation). Om jag gjort någonting motsvarande (på mitt vänstersätt) hade chefen troligen påpekat det för mig.

Anonym sa...

Är nog bara en kvinna som
kan ge sej på ämnet-rättsröta
i poesins form och få det läsvärt.
De flesta vet om kvinnors utsatthet
är vana vid det och blundar
mer eller mindre hårt..tänker kanske
Finns ju domsolar för sånt-räcker.
Det intressanta med just denhär boken
Den är skriven av en åklagare som
är åsyna vittne som inte blundar.
Sen kan man kalla det urkraft
eller vad man vill.
Gladiatan gör tummen upp!