måndag, maj 25, 2009

I Europa för alltid?

En kolumnist i SvD skriver vardagsnära om rasismer i Europa. Endast avslutningen är ett litet snedsteg när hon kallar det ”trettiotal igen”. Hon kanske menar lågkonjunkturen. Men det låter som om 30-tal och 00-tal vore två dystra parenteser i vår europeiska historia - när de i själva verket är det synbara uttrycket för de koloniala och rasistiska förtryck våra samhällen byggts på.

Ännu ett exempel på sorteringen inom unionen finns i Flammans artikel om den ökade analfabetismen i Europa (Bulgarien, Rumänien). I första hand bland romska barn som inte står ut med att gå i skola för att lokalerna är utkylda och pedagogerna omotiverade, eller som hindras att gå regelbundet eftersom de måste arbeta.
Ska vi kalla det ”1800-tal igen”? Nej. Samma kontinent under samma till synes outslitliga historiska epok.

En bättre nyhet är utställningen på Romskt Kulturcentrum. Fotografen Tommy Wiberg visar bilder från det storartade, glada firandet av romernas skyddshelgon Svarta Sara i Saintes Maries de la Mer. Centret ligger på Lingvägen 100 i Gubbängen, Stockholm. Öppet vardagar kl 10-17


Detta inlägg tillägnas ett före detta skolbarn som nu inte längre finns.
Fortsätt Nadia Taikons kamp mot droger!

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Samma med republikanska liberaler som älskar att kalla monarkin en kvarleva från feodaltiden när den i själva verket är lika samtida som rasismen eller för den delen fotbollshuliganerna.

Anonym sa...

Någon måste man alltid skylla på
De som redan är utpekade
får kanske lite till av sleven
Omänskligt men förståeligt-kanske?

Inte talaom härkomsten-ett sätt
Är ju inte som med färgade
där är det svårt smälta in och bli
Osynlig...

Läste om Romani-besläktat med
Sanskrit
det gamla indiska kultspråket
talar man det,får man ingen lägenhet?

Alla måste vi kämpa mot droger
Dit hör även sprit-som bekant....

Ha en fin dag-önsk. Gladiatan