fredag, april 24, 2009

Haga, vår kungliga folkliga fjäril


Republikan var jag redan. Nu undrar jag om det finns något väluppfostrat sätt att bli kvitt sin fjäskande statsminister?
Denne hundögde karl har med en hälares välvilja gått och givit bort* Haga slott till Victoria Bernadotte, försigkommen ung dam med tronpretentioner.

Slottet har tillhört bernadottesläkten men skänktes av Gustav VI Adolf till regeringen och användes som övernattningslägenhet vid internationell representation. Regeringen äger slottet formellt, men betyder det verkligen att de kan slumpa bort det hur som helst? Skulle Reinfeldt lika lättvindigt kunna sälja till Disneyland, inrätta behandlingshem för frigående psykopater eller bygga om till Oden-tempel?

Slottet har inte på länge använts som gästbostad eftersom det anses omöjligt ur säkerhetssynpunkt. För att trygga residenten mot terrorister krävs något i stil med ubåtar i Brunnsviken – det är annat än Bellmans små najader det!
Så vad krävs för kronprinsessans och dess makes säkerhet? Vilka regler, begränsningar och inrättningar kommer att bli nödvändiga här, i nationalstadsparken Haga, favoritutflyktsmålet för generationer stockholmare, solnabor, sundbybergare och sollentunaiter?

Haga är ett grönskande parkområde med en gyttjig men badbar insjövik och ettpar kaféer. Det rymmer också växthus och fjärilshus och härliga kulturminnen.
Att kulturhistorien är av klart monarkistisk prägel gör inte Haga sämre. Det är i historien kungligheter ska befinna sig.

Reinfeldt må vara rojalist, men behöver han vara det så till den grad att den gamla seden med godtyckliga förläningar återinförs?
Viktigast av allt är frågan om Reinfeldt kan garantera att den betydelsefulla fria rörligheten för medborgarna inte inskränks när en bemärkt person som la Bernadotte flyttar in i vår park?
*Hoppsan! Att slottet ges bort är vad Reinfeldt lär ska ha sagt i teve och formuleringen i SvD på papper. I samma tidnings nätupplaga är det ändrat till: "överlåter dispositionsrätten". Detta är en annan sak, men det löser inte tillgänglighetsfrågan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fjäril vingad syns på Haga
Snart även en äkta prinsessa
Grodan blev en prins
Som sej bör'i sagan!

Duger det inte med en röd liten stuga
Lättare att bevaka kanske?

Väluppfostrad republikan:
Vi får hoppas de unga betalar hyra
Åtminstone?
Ler.....

MVH Gladiatan

Alla smutsiga detaljer sa...

Jag kunde inte hålla med mer!