tisdag, juni 10, 2008

Kongress... fildelning

”Hellre fildelning än Fidel-ledning”, sa någon vitsig kongressdeltagare. Kan väl instämma, även om jag inte är helt säker på att Vänsterpartiets fildelningsbeslut är det rätta.
Frågan debatteras till stor del av sakkunniga med olika ståndpunkter: kulturarbetarna vs. datorkännarna. Övriga begriper egentligen inte så mycket, även om vi önskar det. Det vill säga, vi önskar både upphovsrätt och gratisfiler.

Instinktivt står jag på kultursidan. Självklart ska konstnären ha ersättning för sitt verk!
Men jag som inte tjänat ett skit på mitt författarskap har svårt att känna mig riktigt engagerad i andra författares digitala levebröd.
Men kassettbandspelaren tog inte kål på musikindustrin, så sannolikt finns det något sätt för producenterna att klara filhistorian också.
Men eftersom jag inte vet hur man laddar ner, känner jag mig inte så engagerad i gratismusiken heller.
En gång laddade jag hem ett program som var välbehövligt för att ladda ner filer. Sen var det bara att sätta igång! Jag hittade några musiksidor där man fick välja tre obekanta rocklåtar innan man blev medlem och prenumerant på veckans nyheter.
För det första var det inte gratis, för det andra var det ingen musik jag ville höra.

Återgår alltså till kultursidan. För att själv få välja innehåll åtar jag mig att betala för mina cd. Tack.

2 kommentarer:

FredrichL sa...

Personligen tycker jag det i rätt stor utsträckning är som så att de som tjänar pengar på musikdistribution lyckats hålla sin teknik kvar i stenåldern trots att de som suktar efter underhållning och kultur ligger långt före.

Det snedvridna är ju att merparten av de svenska hushållen har tillgång till snabbt bredband, men om man ska komma över filmer eller musik lagligt så behöver man masa sig iväg, kanske t.o.m med bil eller buss, för att anskaffa plastskivor med innehållet på.

Däremot om man jämför med iTunes integrerade online-affär där man kan köpa enskilda singlar och låtar billigt, så inser man ju att apple faktiskt hajat något som de musikjättarna missat.

Grejen är ju att folk vill ha saker pronto, och tekniken finns, oftast betalningsviljan också, men om man ska behöva stappla omkring och leta efter, eller beställa det man vill ha, när de betydligt mer tech-savvy fildelarna ger en saker gratis, så är det ganska begripligt att folk väljer att göra som de gör.

Men det är inget nytt fenomen trots att branschorganisationerna påstår det, det har alltid funnits. Kan väl medge, nu när det sannolikt är preskriberat, att jag fick min första dator 1987, två dagar efter det fick jag min första kassett med ett piratkopierat spel på. Bland datorentusiaster har detta alltid förekommit, men det faktum att i stort sett alla har dator och uppkoppling har blottat distributionsmodellens brister.

(Och jepp, jag hobbyproducerar musik och annat stuff, och har inget emot att sprida den gratis)

Anonym sa...

Musikaffären här i Karlskoga lades ner pgav fildelningen och nerladdningen.Min son är artist och han känner av tilltaget att hämta ut gratis-blir inga inkomster.Nu har han gått över till en musikstudio, där det är meningen att alla som vill kan spelain och filma etc sina grupper-band.Måste helatiden förändra sig, för att hängamed.MVH Gladiatan