fredag, april 20, 2012

Ta ansvar och tänk!

Att Sverigedemokraterna inte vill förknippas med massmord är förståeligt. Den lilla erkänslan ger jag till J. Åkesson: inte kommer han sättandes med en yxa i första taget. Men vad Sd och deras anhängare har så otroligt svårt att inse är att Breivik utövade sin inbillade soldatgärning inom ramen för en nationalistisk tankesfär dit även Sd hör. För att slippa diskutera den saken tillgriper de den vanliga taktiken att prata om annat:
”Men vänstern då, tänk på Stalin och Pol Pot och Korea och arbetsläger och tortyr, varför ska de inte anklagas för detta?”

Om Sd-arna är unga kan jag inte begära att de ska ha följt med i hur vänstern sedan 1917 och framåt har stått till svars för hela harangen ovanför. De kanske tror att de kommit på något nytt? Men vi har ställts till svars – och delvis med rätta. Gulag skapades inom ramen för en kommunistisk tankesfär, dit även Vänsterpartiet hör.
Därför måste vi granska oss själva. Det har vi gjort, och lärt av historien.

Men det är fler som ställs till svars. Muslimer från Partille till Medina anklagas ständigt för terrordåd utförda av politiska islamister. Kristna överraskas av att betraktas som skyldiga till allt ont från korstågen till preventivmedelsförbud och Knutbymorden. Och delvis med rätta. Var och en som intagit en ståndpunkt, som omfattar ett tänkande, måste också försöka förstå sin egen världsbild och vara beredd att rannsaka den, lära av historien.  

Men var finns de stora oberoende syndfria andar som kan kasta sten utan glashus? I denna pågående karusell av kritik och någon gång självkritik finns det ett kraftfullt samhällssystem som ständigt går fritt. Kapitalismen.
Det har dödats i religionens och kommunismens namn. Det dödas i nationalismens namn, ständigt i varje krig. Har det dödats i kapitalismens namn?
Har det inte?

Varje barnarbetare förr och nu är ett liv offrat för kapitalismen.
Varje död och lemlästad arbetare.
Varje giftig och utsugen landsbygd, tom på befolkning, död för jordbruk.
Från svält till övergödningssjukdomar är kapitalismen inblandad.

Första världskrigets slakt i skyttegravarna var ett kapitalistiskt omfördelningskrig. Fast ledarna lockade ut kanonmaten via nationalismen som hade bättre rykte då än nu. Idag, när USA-imperialisterna försvarar kapitalismen på andra sidan jordklotet, kallar de det för ”demokrati och marknad” istället.

Därför hör vi aldrig talas om dem. Inte om dem som dog för kapitalismen, inte om de som dödar i dess namn. När ska kapitalismen rannsaka sig, se sin historia?
Det är svårt för dem, de som har världsherravälde.
Men Sd kunde ju göra ett försök.

Läs även Röda Malmö

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Så sant, så sant. Jag hörde Göran Greider i radio igår förgäves försöka få en konservativ att ta ansvar för sin ideologiska sfär. Det mycket egendomliga inträffar nu att yttre högern lovar att inte längre ställa vänstern till svars för "Stalin" osv bara de själva den här gången slipper förknippas med Breivik. Men som Politik och Poesi så riktigt är inne på: vi som anser oss vara vänster erkänner vilken ideologisk sfär vi tillhör och vad som finns i den, vi ägnar oss åt kritik och självkritik. Alltså kastar vi argumentet tillbaka: sätt igång med självkritiken, högertyper!

Anonym sa...

SD är demokratiskt och parlamentaristiskt samt fördömer allt politiskt våld. Breivik är motsatsen.