tisdag, april 17, 2012

Försök att lära

Det blir mycket Breivik nu, i rättegångens första dagar. Givetvis kommer intresset att dämpas framöver - men redan nu läser jag åtskilliga kommentarer om att man vill slippa höra mer, att det är dags att gå vidare, att en vettvilling inte är något att bry sig om... och så vidare.
Det finns också politiska invändningar om att Breivik erbjuds en plattform. Så trodde jag nog själv i början, men har helt ändrat uppfattning. Människor som delar Breiviks världsbild finns redan. Men ju fler som tar till sig vad den går ut på och vilka förfärliga konsekvenser den får, desto bättre.

Nej, vi kan inte be att få slippa Breivik. Det vore respektlöst mot de ungdomar som inte slapp undan på Utöya. Vi måste försöka förstå det sammanhang han talar i, vi måste försöka bedöma risken för att fler tar till sig idén om civilisationernas krig. Vi måste försöka lära. Det är det enda vi kan ha honom till.

Den norska rättsapparaten tuggar på, och vi bör följa med. Hur obehagligt det än är. Det är ingen vanlig massmördare, om sådana finns, utan en politisk sådan. Därför bör han också förstås politiskt.

Inga kommentarer: