måndag, juni 28, 2010

Borgarna tar inte sommarlov

Årets största högtid är avklarad och högsommaren inträder. Men borgarna drar sig inte för att förpesta också de här korta, ljusa månaderna.

I förra veckan antogs förslaget till ny skollag. För att höja kunskapsnivån ska lektorstiteln återinföras. Äntligen! Att vi inte kom på det, alla vi som bemödar oss om flerspråkig undervisning och utomhusmetodik i NO, att det var lektorer vi saknade!
Ännu en förnyelse från gamla realskolans tid är att grundskolebarn ska kunna avstängas från undervisning. På vilket vis detta stärker ”kunskapsorienteringen” förmedlar inte utbildningsmajoren i sitt karaktäristiska svammel: ”Den gamla skollagen utarbetades till stor del på 1970-talet, i -68 års anda.”
Vilket skulle betyda? inflikas här av någon knarrig gammal lektor med tankereda i kursplanen.

CUF ångrar inte sin arbetarfientliga kampanj, eftersom den väckte debatt. Vilket är precis vad varje misslyckat utspel i den offentliga sfären brukar försvaras med. Är man inte bäst på något annat kan man bli bäst på att få skäll.
Förbundsordföranden menar att unga människor betraktar politiker som gråa, trista och oförankrade i verkligheten. Detta botas genom svordomar, engelska glosor och mobilnummer till politiska företrädare. Som om de unga inte skulle ha övernog av ruffig språkmix och mobilkontakter allaredan.
CUF för sin del är blåa, trista och oförankrade i verkligheten. Deras politiska agenda går ut på att privatisera arbetsförmedlingarna (också), skrota anställningstryggheten och subventionera arbetsgivarna genom att befria dem från sociala avgifter. De vill också ha lägre löner för alla unga som vill.
Räck upp en hand!

Privatiseringsmanins senaste offer är bilbesiktningen. Efter 1 juli får du välja alldeles själv vem som gör den säkraste bedömningen av din bils brister. Jag är fortfarande så upprörd över att de sålt mitt apotek att jag inte orkar skriva samma saker igen om höjda priser och lönsamhet före säkerhet och prylfixering framför hållbarhet... men Kaj Raving skriver bra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas de 225 miljonerna som
Skolverket planeras få, hjälper till
med att förverkliga reformerna.
Kanske man borde lägga undan lite
och använda till oberoende
undersökningar,vad gäller microvågor
från mobiler?
Lektorer-är väl ett halmstrå
då man letar efter orsaken till
barnens svårigheter i skolan.
Håller ändå tummarna-Gladiatan