torsdag, juli 01, 2010

Ingen skam, dubbel moral

Men har mänskan ingen skam i kroppen? Detta gamla uttryck kommer för mig när jag läser att den moderat som förtalat Mona Sahlin via mejl tycker att det ”mest är en kul grej”.
Föralldel. Det finns fler kul grejer som är åtalbara.

Men de två borgerliga bloggar jag läst envisas med att skuldbelägga offret - de menar att om man är slarvig som Sahlin har man inget att beklaga sig över. Upprörda socialdemokrater är i deras ögon enbart pinsamma och löjeväckande.

Mer pinsamt borde det vara när deras meningsfränder bär sig illa åt. Ty brevhistorian är framförallt pinsam. Oavsett partifärg känner jag skam när människor som valts för att inneha ett förtroende beter sig inskränkt och illvilligt.
Inom politiken måste vi ha en gemensam överenskommelse om att alla medel inte är tillåtna. Just denna incident behöver inte alls vara ett element i Alliansens kampanjstrategi, men den skulle kunna vara det. Etzler i Flamman gör en effektivt otäck analys av systematiken i anklagelserna mot Sahlin.

Om det inte är strategi, vilket jag hoppas, är det ett fint litet exempel på den kuriösa borgerliga dubbelmoral som säger att umgängesregler bara omfattar de andra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skillnad på FAKTA och FÖRTALA

© Svenska Akademien. SAOB spalt: F3384; tryckår: 1928
(Observera att webbversionen av SAOB är inte slutkorrigerad (senaste uppdatering: 26/5 2010). Text i rött är tillägg till den ursprungliga tryckta texten, t.ex. moderniserade stavningformer av uppslagsorden.)
FÖRTALA förta⁴la l. fœr-, i Sveal. äv. ³²⁰ (förta'la WESTE; förtàla DALIN), v.² -ade; se för övr. TALA. vbalsbst. -ANDE; -ARE (se avledn.), -ERSKA (se avledn.); jfr FÖRTAL sbst.³
[fsv. fortala (i bet. 1); jfr d. fortale, ävensom isl. fyrirmæla; till FÖR- II (i bet. 1 till 1 a μ, i bet. 2 a till 1 c α, i bet. 2 b till 1 c β, i bet. 2 c till 1 c γ)
]
[FÖRTALA.v2 1]
1) tala illa l. förklenande om (ngn l. ngt), yttra sig ofördelaktigt l. nedsättande om (ngn l. ngt), nedsätta (ngn l. ngt); numera nästan bl. med personobj., i inskränktare anv.: (i sht sanningslöst) i ngns frånvaro illvilligt yttra ofördelaktiga, (för personens intelligens, heder l. förmåga o. d.) nedsättande saker om (ngn), bakdanta. (Spejarna) förtalade landet (Kanaan) som the skodhat hadhe för Jsraels barnom. 4Mos. 13: 33 (Bib. 1541). Somblighe kunne intet annat, än the alls ting förtala skola, och alla man döma. PPGOTHUS Und. C 4 a (1590). Jag ämnar inte sitta och tiga längre, när folk förtalar mina vänner. FRÖDING ESkr. 2: 146 (1898). – särsk.
[FÖRTALA.v2 1.a]
a) (†) med följande att-sats. GR 1: 127 (1523). Bliffue vij .. beskrijade och förtalade i fremande landt och städer, att vij ecke hålle ord eller äre. Därs. 5: 234 (1528). PHRYGIUS Föret. 37 (1620).
[FÖRTALA.v2 1.b]
b) (†) smäda, häda. Belangande förtalandeet emott Gudh. VRP 1625, s. 143.
[FÖRTALA.v2 2]

Anonym sa...

Är kanske sådant, som betraktas
som-Kul grejer..innom Moderaterna?
Partiledare är i första hand-människor
med deras fel och brister.
Vore horribelt och icke önskvärt
med fullkomliga-övermänniskor.
Hittills har alla avslöjats med
mer eller mindre allvarliga brister.
Mona Sahlins "övertramp" hör väl inte
till de grövsta.
Hoppas man slipper fler pinsamheter
från frustrerade partier.Gladiatan

Åke Forsmark sa...

Den här saken har ju skickats runt på internet i ett halvår vid det här laget - det var någon på Flashback som lattjade ihop den. Det är ingen tvekan om att det är ett satiriskt verk. Det knepiga är väl att allt som står i texten är sant vilket väl gör själva förtalsfrågan lite ... svårhanterlig.

Jag är själv sosse och tyckte redan från början att det var korkat att göra Mona Sahlin till partiledare, hon har alldeles för mycket i bagaget. Det känns lite som hyckleri när man tänker på dreven mot Cecilia Stegö och andra när våran självaste ordförande inte är så noga med att betala TV-licens, dagisavgifter eller restskatter.

Helena Duroj sa...

@åke forsberg: att tycka illa om sahlin står var och en fritt. det som bekymrar mig är att jag tycker det finns en nästan planlagd systematik i kritiken mot henne. om jag har fel, så mycket bättre. men om problemet är att S inte ger henne stöd utan drar sitt missnöje med ordförandevalet med sig in i valkampanjen - så mycket sämre!