onsdag, april 07, 2010

Europa, USA

Europa är en blandning och försöket till enhetsbygge riskerar att bli förljuget. Omkring det resonerar Rosenberg i en kolumn. Låt vara att han är tämligen EU-positiv, men han tar upp Europas våldspräglade historia och kommer fram till en slutsats som vi delar: ”Virrvarret av kulturer och språk är Europas historiska grundtillstånd och varje försök att basera Europa på något mera enhetligt än så riskerar att utlösa undertryckandets och utstötningens mekanismer.”

På nittiotalet skrev jag skrev en bok om Europa som blandning och unionsbygget som grandios lögn: ”Tåget ska strax gå - en europeisk mosaik
Reaktionerna från förlagen var i bästa fall kyliga, stundom fientliga. Både mitt kön och min ålder drogs in som försvårande omständigheter. De vänner som läste boken tyckte om den, men invände att ett europeiskt arv inte alls var möjligt att tala om.
Unionen har cementerats sedan Tåget ska strax gå skrevs, och jag är bara ännu mer övertygad om att vårt blodiga arv måste synas och sonas.
EU vilar på en lögn, och människor som matas med lögner blir farliga.

Förenta staterna är Europas värsta avkomma, och detta ett bygge på våld och lögn. Videoklippet om nedskjutningen av civila irakier är förhoppningsvis en skärva av sanning - och visar vad som händer med dem som indoktrinerats till en frihet som ger dem lov att ta sig alla friheter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Europa har ca 730 miljoner invånare
så ett enhetsbygge kan bli svårt.
Dess fler kockar, dess sämre soppa.
Givetvis försöker man stöta ut
människans natur är,härska-söndra
om du inte kan bli störst-vackrast.
Vem bryr sej egentligen om fundamentet
även om det är en lögn?
Även farliga människor konsumerar och
betalar skatt-viktigast.
Filosoferar cyniska Gladiatan.

Hjalbert sa...

Maken till oikofobi får man leta efter! "Förenta staterna är Europas värsta avkomma". Så länge du inte har något alternativ till den västerländska civilisationen kastar du sten i glashus.

Helena Duroj sa...

den som har en hembygd tar ansvar för dess brister och utveckling