fredag, september 18, 2009

Vår ingrodda historia

Det fanns en gång ett Apoteket Morianen på Drottninggatan i Stockholm. Apoteksskylten pryddes av en gammal skulptur, en halvliggande mörkhyad person i mantel och röd barett som skrattade med vita tänder ned mot folket.
Morian är ett annat ord för neger (se wiki som också har ett foto på en morianskulptur vid Ulriksdal). Apoteket revs eller byggdes om och den vid det laget nötta och skitiga figuren försvann, troligen saknad av ingen.

Men hade någon begärt att den skulle tas bort hade jag inte omedelbart instämt. Morianen var en kulturhistorisk referens, en hälsning från det gamla Stockholm. Han kan ha varit Badin, Gustav III:s svarte narr, eller en anonym gäst från de skepp som anlöpte stadens hamnar, sedd genom våra egna exotiserande glasögon. Vår inskränkta historia är värd att minnas - en gång var vi så isolerade att vita infödingar gick ut och glodde när den första negern kom till stan.

Det tycks vara en annan sak med kvarteret Negern i Karlstad. När Centrum mot Rasism begärde ett namnbyte väntade jag mig att de som vill ha namnet kvar hade någon kulturhistorisk förklaring. Kvarteret kan ju ha fått sitt namn på grund av... någon koppling till gamla bonn-Karlstad. Men någon sådan förklaring har jag inte hört från de remissinstanser som tycker namnet är harmlöst och invant.
Tro inte att vår ingrott inskränkta historia är över. Lantmäteriet anser att namnet är ”exotiskt och fantasieggande”. Går de fortfarande ut på gatan och glor!?

Så länge någon ännu associerar svarta med kittlande exotism måste kvarteret Negern byta namn!

Se Esteban i klartext

2 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Själv tycker jag att Morian är ett ganska coolt efternamn :-)

Anonym sa...

Minns från min barndom
ett litet bord av trä-föreställande
en knäböjande Morian.
Han höll fram en messingsbricka med
små ställ för allehanda rökverktyg.

Du har rätt-ingen glor längre på
en afrikan.
Vad de tänker-är en annan sak!

Funderar Gladiatan