lördag, juni 06, 2009

Internationaldagen (nu med bild)I Sigtuna, den tusenåriga vikingastaden inne i en vik av Mälaren, finns ett riktigt fint litet museum.
Oden i älghorn, den återgivning som blivit klassisk för generationer av skolbarn.
Bysantinska fynd som visar gammalt handelsutbyte, värdefulla yttre impulser, kulturinspiration.Samt en tillfällig utställning av utsökta kurdiska dräkter i gethår, linne och silke.

I den nordiska trästaden finns kaféer med namn från Elsa Beskow som serverar chai med muskot eller strömmingsmacka, medan butikerna erbjuder GANT och hemslöjd. Sedan kör vi hem min lilla japanska bil förbi ett kinesiskt buddist-tempel på en industritomt i Rosersberg, och Jarlabankes bro i Täby.

Kultur är liv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen internationellt!

Vi är kanske bättre på
ta hand om ting'än människor?

Ting ställer inga större krav
behöver ingen energi,vård-kostsamt!

Betraktarens beundran
nöter inte ner..objekten
Miljoner människor kan njuta
dag efter dag-frågar inte efter
ursprung-eller?

Reflekterar Gladiatan

Lasse Strömberg sa...

Tittade ni inte på Singoallas grotta i Rosersbergs slottspark när ni ändå var så nära? Sist jag var där hade man dessutom börjat med Highland Cattle som landskapsvårdare i delar av paarken. De ser imponernade och litet farliga ut med sina stora horn men är i själva verket jättesnälla.
Själv gillar jag också att gå runt i ruinstaden vid civilförsvarets skola, också i Rosersberg, samt upp på Kung Agnes hög på andra sidan motorvägen från Rosersberg sett. Den är faktiskt rätt häftig. Den är ju större än den största av Uppsala högar och står man på den och ser de landnade flygplanen mot Arlanda riktigt känner man hur man står med ena foten i stenåldern och andra i teknikutvecklingens tidevarav.

Helena Duroj sa...

såg mycket highland cattle. kände inte till högen!