söndag, maj 31, 2009

Enda vänsterbloggen om kor?


Det var kosläpp i helgen. Sann pingsthänryckning när korna, överrumplade av frihet, skumpar ut i hagen!
En äldre granne menar att det inte är något märkvärdigt. Minsann förr i världen då var det minsann kosläpp i var och varannan gård minsann.
Jovisst. Det var då. Nu för tiden lånar man in biffkor för att hålla landskapet öppet, en båda-vinner-lösning om biffodlaren har för lite mark. Nu för tiden finns det förskolor ända nere i Stockholms län som åker på studiebesök till den glada tilldragelsen.

Bondeyrket är fortfarande mycket speciellt, även efter strukturomvandlingarna, och lika osäkert. Sidoinkomster är nödvändiga, och studiebesök är en sådan.

En annan är den exotiska sortens rum-med-frukost som kallas bo-på-lantgård. I synnerhet för barnfamiljer kan det vara underbart att komma till ett levande lantbruk med kycklingar och kattungar.
Att köpa äggen i närmsta butik är visserligen smidigare. Men en klok värdfamilj investerar i några sprätthöns som förbättrar lokalfärgen, eller reparerar de gamla trekantiga kaninburarna. Den som så att säga klär ut sig till sig själv har något som stadsbarnen får tro att de hjälper till med.

Jag gillar båda-vinner-lösningar. Och jag är glad att fortfarande få se en kohjord tumla som vildtoringar över öppen hagmark.

3 kommentarer:

Jinge sa...

Nej, och inte ens den första.

http://fotolasse.se/index.php/samhalle/gladje-och-rangordning.htm

Lasse Strömberg sa...

Kosläppet är kul, vi släppte ut dem för ca 10 dagar sedan. Men det är inte lika mycket fart på kossorna nu när de går i en lösdriftlagård som det var på den tiden de stod inbundna hela långa vinterhalvåret.
Jag bloggade alldeles nyss om månadens sista kalvning, där kossan behövde litet assistans för att få ut kalven.

magnus@burgvik.se sa...

Jag bloggar inte om kor men har ägnat ett antal år att fotografera kor och därmed tagit bilderna till boken "Majros - Om svenska kor i våra hjärtan" som utkom 1995. Boken finns tydligen att köpa begagnad: Googla!