lördag, juni 13, 2009

Bästa kommun på demokratiskalan?


Bästa kommuner att bo i koras av Fokus. Danderyd och Vellinge står högt i kurs. Bland annat är de privata förmögenheterna störst där. Som av en ren händelse har dessa kommuner också låg arbetslöshet, lågt behov av försörjningsstöd, hög hälsonivå och utbildning, och så vidare. Samma kriterier som när man beräknar utsatta områden. Men med den skillnaden att Fokus vinklar det som att det är dugliga moderata kommunalråd som styrt till det så fint.
Finns det ett ställe som är så bra att bo på att min privatförmögenhet fördubblas av det lovar jag att flytta.

Solna ligger väl till på listan, vilket inte förvånar mig. Det är en välskött, trivsam kommun. Hedemora ligger långt ned, vilket förvånar mig oerhört. Det är nämligen också en välskött, trivsam kommun. Men privatförmögenheterna är inte i närheten av skåningars eller stockholmares.

Men Solna tar i så de spricker. Hela Fokus’ baksida är en annons – se bild. Med anspelning på nationalsången (som faktiskt inte handlar om konungen!) visas en bild på Haga slott (där Victoria B. ska flytta in) och i marginalen texten ”Kungliga nationalstadsparken”.
Heter Hagaparken så? Har den alltid hetat så eller heter den så nu eller kallar Solnas informatörer den så? Det är något jag gärna veta innan jag spricker, jag också.

Solna är en bra borgerlig kommun. Därför bör de för att behålla sitt goda rykte snarast ta fram en konsekvensbeskrivning av hur medborgarnas park kommer att påverkas av det kungliga inhoppet och låta den undergå demokratisk granskning.
De kungliga står utanför demokratin. Kommunalpolitiker gör det inte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du Helena, finns det verkligen ingen chans att Sumpan kan dra nytta av detta? Kungliga Tornparken? Kronprincessan Victorias Tuletorg? Möjligheterna är oändliga.

Du har en klar poäng i det övriga resonemanget också. Väntetider hos LSS-handläggare, antalet hemlösa, tillgänglig kultur, sommarjobb till ungdomar och omsorgskvalitet för gamla borde väga fan så mycket tyngre än medelinkomsten.

Anonym sa...

Helena,

För en tid sedan beslutade de tre kommunerna Stockholm, Lidingö och Solna tillsammans med länstyrelsen och Hovet att namnge områdena Ulriksdal, Haga, Brunnsviken och Djurgården den "Kungliga nationalstadsparken".

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2009%3A55

mvh/Björn

Anonym sa...

Fördubblad privatförmögenhet
med hjälp av bostadsorten ?

Beror väl på' vad förmögenheten
består av??
Kommunala aktier
Fint bostadshus'som stiger i värde
på grund av den positiva reklamen?
Affär där ev. turister handlar..
Sånt?

Demokratisk granskning låter bra!

Håller tummarna! Gladiatan

Helena Duroj sa...

tack björn för den första konkreta upplysning jag fått! bra att veta vem som bestämmer.
vet du mer om styrningen av nationalstadsparken tar jag gärna emot.