fredag, januari 02, 2009

Från vänlighet till våld

Tänkte börja året i all vänlighet. Maria Abrahamsson har skrivit en utmärkt läsvärd kolumn med fullt av roliga nyord från Språkrådet! Och grattis till HAX som vann omröstningen om årets politiska blogg, grattis även till bloggkollegan Röda raketer som kom på 64:e plats. Det var ont om vänsterbloggar i täten. Politik och poesi var nominerad men det missade Bloggen Bent – så den kom aldrig med till röstning. C’est la vie – ständigt detta slarv.

Mindre överseende är jag mot Israel som betraktar förslaget till vapenvila som ”orealistiskt”. Tacka för det! Med den rigida vedergällningsprincip som israeliska staten anser riktig blir förstås varje humanitärt förslag svårrealiserbart.

Hittills är den bäste skribenten i ämne Gahrton i SvD. Utredande och klarsynt belyser han hur konflikten vinklats på olika sätt. Exempelvis påståendet att det skulle råda olika synsätt på våld i arabvärlden och i Israel. Gahrton konstaterar det isåfall skulle vara att ”arabiskt våld ofta är utslag av personlig förtvivlan, medan det israeliska övervåldet har karaktären av iskallt planerad teknikalitet”, varpå han resonerar sig fram till slutsatsen: Det är långt mer livsfarligt att vara palestin än israel, idag. Oavsett vad uppjagade israeler föreställer sig.

Inför sanktioner mot Israel, stoppa vapenexporten och skydda palestinska liv i Gaza!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Olika synsätt på våld?
Väldigt intressant
Beror kanske på bakgrunden
Att ge bort'en bit av ett land
Kan aldrig leda till fredlig samvaro

Som att delaut Norrland
Till inflyttade
För att det är synd om dem????

MVH Gladiatan

Röda raketer sa...

Kul att vi kom på 64:e plats. Vi har nämligen missat att det var en omröstning!

Tur att du finns så att vi får reda på sånt.