tisdag, juni 03, 2008

Vinst och förlust i nya utredningen

Utredningen om nyanländas etablering finns här. Den och innehåller en rad både bra och dåliga förslag. Pliktlagen som ska tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar och ordna fram boende är bra. Likaså att introduktionsersättningen ska likna lön och vara individuell, inte familjeberoende. På så vis betonas individens egna val och ställningstaganden. Samhällskunskap som en del av SFI är också ett krav som Vänsterpartiet drivit.

Till det som är dåligt hör lotsningen. Detta innebär att företag och enskilda ska ta sig an immigranten och hjälpa henne komma igenom introduktionen och ut i arbete. ”Avknoppade bemanningsföretag eller arbetsförmedlare som vill bli egenföretagare ska få en slant” när de lotsat någon till ett jobb. Därmed innebär förslaget en ren privatisering. Det liknar inte ens Canadas system med aktivt stöd från frivillorganisationer, som må vara godtyckligt men som åtminstone rymmer ett personligt engagemang. Här är det istället fråga om att tjäna pengar på immigranten!

”Äntligen” ropar Vänsterpartiets Kalle Larsson om kravet på kommunerna att ordna mottagande och bostäder. Men han är kritisk mot de privata inslagen och säger bland annat:
”Lotsningen till arbete är en viktig del av själva introduktionen och kommunerna måste fortsätta att ha en tydlig roll här. Vi vill att till exempel Arbetsförmedlingen och kommunernas arbetsmarknadsenheter ska få ett tydligare ansvar och det stöd och de resurser som krävs.
Det samma gäller förslaget om SFI-peng. Vi vill kvalitetssäkra SFI-utbildningen när det bland annat gäller tillgången till varvad praktik, fler lärarledda timmar och välutbildade SFI-lärare.”

Privata inslag hör överhuvudtaget inte hemma inom flyktingmottagandet.

1 kommentar:

Erik Rune sa...

http://blogg.aftonbladet.se/3180/perma/845396

Ett ämne du också har skrivit om och intresserat dig för. Hälsn. Erik