lördag, maj 17, 2008

Kulturarv och pogromer

Den västerländska civilisationen, vår på kristen grund vilande tradition av humanism och tolerans, är det sammanhållande kittet inom den europeiska unionen. Nyligen manifesterades denna anda genom Napoli-pogromerna.
De mogna urbaniserade italienarna vet förstås det som varje europé känt till sedan sekler: att främmande grupper såsom romer, judar och andra nationella minoriteter inte nöjer sig med sin egen avkomma utan även stjäl barn. Det enda riktigt radikala sättet att hämnas på förmodade tonåriga kidnapperskor är förstås att befria stan från packet. Så gjorde de handlingskraftiga napolitanarna.
Tältstaden brann och flyktingarna gav sig iväg med tillhörigheterna i kärror, erinrande om vårt stolta europeiska förflutna, de stora folkomflyttningarna i Polen och på Balkan. Under tiden hindrade befolkningen brandbilarna att komma fram och berättade för pressen om sin variant på etnisk rensning. Det senare tyder på att upploppet hade stöd av camorran, en av våra mer traditionella europeiska klaner som karaktäriseras av utpräglad hederskänsla, och där den järnhårda interna lojaliteten går före lagstiftningen.

Om detta må vi berätta. Leve det europeiska kulturarvet!

Inga kommentarer: