tisdag, maj 13, 2008

Fokus vs SvD, och andra jämförelser

Vällustig våg gör SvD för Solna, kommunen som inte bara är bra på att hantera företagare, utan också så envis att man ifjol inte kunde nöja sig med en andraplats på Näringslivets rankningslista utan måste upp i topp igen*.
Bland Solnas många pluspunkter nämns dess goda läge och spännande kulturhistoria... gick du på den? Nej, det som särskilt påpekas är att hälften av all kommunal verksamhet inte är det – det vill säga, den är såld. Således kan rankningen ses som ett nöjd-kund-index.

SvD jämför med grannkommunen Sundbyberg, den ena av länets två (2 av 26) röda kommuner, en liten stad som alltid varit massivt dominerad av sitt näringsliv. Solna har förnyat sig, skriver tidningen, men nytänkande i Sundbyberg vore att slänga ut företagarna. Detta vore oklokt. De är bland annat en del av vår kulturhistoria, se bara trädgården i Marabouparken!

En viktigare och mer uttrycksfull kommunjämförelse gör Fokus, som utropar Gnosjö och Botkyrka till ”bäst på integration” fastän kommunerna arbetar efter olika förutsättningar och idéer (något jag återkommer till). Botkyrka är för övrigt den andra av länets två röda kommuner.

Variation, mångsidighet, komplexa reaktioner, analys och vilja att urskilja samband ger roligare tidningsläsning än monoman upphöjelse av den egna åsikten.
Eller till och med ett roligare liv; prova någon gång!


* Allt utom att vara etta var skämmigt, tyckte ks-ordföranden. Ska det tolkas som vanliga storvulna karlatag, eller som högerns människosyn?

Inga kommentarer: