torsdag, maj 08, 2008

Jobblotteriet

Värsta misstagen under jobbintervjun – eller Så blir du huvudjagad finns hos Aftonbladet. Intressant om man har jobbsökeri som hobby och rekrytering som arbetsuppgift och har lärt sig att det hela är ett riskabelt lotteri och att jobbsökarkurser och manualer i CV-skrivande är som att be sibyllan om tipsraden; godtycket bedömer slumpen.
På jobb där personligheten är viktig kunde de åtminstone tala om vilken sort som ska odlas. Så mycket skit som man är beredd att göra för pengar så är väl ett personlighetsbyte inte det värsta. Eller iallafall lättare än det könsbyte vilket esomoftast eftertraktas, iallafall om man vill vara med och bestämma.

Det är en märklig megalomani som får rekryterarna att faktiskt tilltro sig själva förmågan att på en halvtimme kunna utläsa en personlighet. Säg, social persona. Säg, moralisk vandel. Den första är synlig, den andra finns i polis- och skatteregistret. Men personlighet? Var vänlig visa lite mer respekt för personligheten, än att den skulle låta sig spås såsom vädret i fiskrens.

Generellt sett är det lämpligt att vara hel och ren och inte sms-a under intervjun. Gäller båda sidor av bordet!
Men hon är bra, hon som uttalar sig i Aftonbladet. Utan några käcka ordinationer säger hon att det faktiskt beror på vem som söker vad just i den situationen.
Eller, vi är för många för de få jobb som söker oss.

1 kommentar:

Anonym sa...

I jobblotteriet jag alltid dragit en nit´är väl inte tillräckligt prydlig och unik,för att inte tala om tillräckligt ung,läcker´eller bäst!En sådan som jag´gör nog bäst i att ligga lågt, inte sticka upp och störa ruljangsen´nu när den går som bäst-så många före mej i kön och av rätt kön-inte att förglömma!MVH Gladiatan