fredag, maj 09, 2008

Falskt, sant eller mittemellan?

En faktoid är ett oriktigt påstående som antas vara sant. Till exempel att Kinesiska muren kan ses från månen eller att det är farligt att bada efter maten. Det skulle inte förvåna mig om det visade sig vara en faktoid att eskimåerna har över femtio ord för snö.

Till skillnad från klintbergare (urbana myter, vandringssägner) som är makabra och otroliga och alltid måste förankras i ett ”det är sant, min moster var själv med om det” när det är dags för spindlar i bananlådor eller ögonlösa kräldjur i tunnelbanan, är faktoiderna vardagligt trovärdiga och kan komma att upprepas i god tro av seriösa skribenter.

Du känner igen faktoiderna:
Skattehöjningar leder alltid till arbetslöshet. Dagens ungdom är inte intresserade av fast anställning. I USA har varje människa en chans.

Brasklapp: Möjligen är det en faktoid att skriva ”en faktoid är...” eftersom uttrycket faktoid (ännu) inte är vedertaget. Men det fyller sin funktion. Vi måste kunna identifiera dem.

Jag efterlyser ett liknande behändigt sammanfattande begrepp för mer komplicerade sammanhang. ”Vi i Sverige har alltid...” till exempel. Eller ”historien visar tydligt att...”
Den typen av auktoritativa och närmast harmlösa utläggningar brukar kallas förgivettaganden, försanthållanden eller common-sense-kunskap, vilket är täckande men inte är särskilt behändigt.
Sådant som folk talar om i tillräckligt stor utsträckning för att det ska låta dumt att förneka det.
Sådant som upprepats tillräckligt många gånger för att bli tillräckligt sant för att i sin tur utöva påverkan.

Vetenskapsteoretikern Karl Popper beskriver det såhär:
Det har sagts att en ras är en samling människor som är förenade men inte av sitt urspung utan av en gemensam missuppfattning av sitt ursprung. På samma sätt kan vi säga att ett folk är en grupp av människor som förenas av en gemensam missuppfattning om sin historia.”

Inga kommentarer: