tisdag, november 10, 2015

Fascismens grandiosa självöverskattning

Finns det någon gräns för hur Sverigedemokraterna beter sig? Nu syftar jag inte på deras svans, våldsmobben på sociala media. Det är själva deras partiledning som fattat beslutet att med hjälp av skattebetalarnas pengar lansera en förtalskampanj om Sverige, byggd på lögner och framförd med falsk avsändare.
     
De beryktade flygbladen ska avskräcka människor från att komma till Sverige. Det förfärliga tillstånd som rådet i vårt land illustreras av ett foto med enkla men prydliga bäddar i en gymnastiksal. Människor som flyr från Syrien blir knappast lika uppskrämda av bilden som bortskämda Sd-are som aldrig förstått vad livsfara och nöd innebär.  
     I texten utmålas ett Sverige som kollapsat under våld och fattigdom, så att folk inte ens ska ”komma på tanken att ta sig hit”, som sverigedemokraten Paula Bieler säger i ett försök att styra människors tankar.
     När Åkesson konfronteras med lögner som att halalslakt och burka kommer att förbjudas, kontrar han endast med att ”det saknas pengar i välfärden, det är ett faktum”.
     Faktum är att det inte precis saknas pengar. De är på fel ställe, nämligen på de rikastes bankkonton, vilket Åkesson skiter i. Ty hans vision innehåller inget om rättvisa och solidaritet.
     Hans vision handlar om nationell identitet i en nordisk kulturgemenskap. Och det Åkesson vill göra, det verkar han tro är i det närmaste verkligt! Endast så kan lögnerna i flygbladet begripas.

Kampanjen inleddes via en hemsida registrerad på en tidigare förtroendevald för Sd, en som lämnade sina uppdrag efter att ha skämt ut sig genom grova rasistiska kommentarer. Idag jobbar den personen på Sverigedemokraternas kansli. Det rumsrena partiet igenkände i den råbarkade fotsoldaten en fin propagandakraft. Så har fascister jobbat förr, ty det fungerar.
 
Finns det någon gräns för hur dethär partiet beter sig? De drar sig inte ens för att falskeligen underteckna ett meddelande.
     ”Svenska folket”.
     Inte nog med att det är vanvettigt och förolämpande. Det är, precis som Åkessons jag-ska-göra-drömmar, ett exempel på grandios självöverskattning. Något som är djupt oroväckande hos ett parti som förbereder sig på ett maktövertagande.
     Tidigare har företrädare för Sverigedemokraterna liksom i förbigående nämnt att de kommer att stänga tidningar och omplacera polischefer när de tagit makten. Om dessa personer, med sin uppluckrade inställning till fakta, lever i tron att allt vad de säger kommer att bli gjort, då är de mycket farliga.  

”Dels är det en beskrivning av att i praktiken är det så, och att om vi får bestämma så blir det så

Läs Åkesson-citatet tre gånger sakta. Det skulle kunna vara abstrakt filosofi. Men det är Sd:s förhållande till sanningen.

Här mals flygbladet ned i fakta

1 kommentar:

kalebass sa...

Ja, dom vet att utnyttja situationen. Målar allt i svartvitt, och folk läser aldrig det finstilta, det är rubrikerna som gäller.
Det är inte "barnrumporna" som skränar på gator och i massmedia som är den värsta faran. Det är den tysta grå massan som står bakom gardinerna med sammanpressade läppar och väntar på sin tur...