onsdag, oktober 06, 2010

Sandelin och myten om den förbjudna diskussionen

Idag har SvD en artikel av Sandelin som är bekymrade över tystnaden som råder i samhället under en påtvingad konsensus. Av någon anledning är det flyktingmottagandet han syftar på (inte alls exempelvis tystnaden om kapitalismens orättvisor), och han anser att folket hindras att ta del av grundläggande fakta.
Alltså: detta är en del av den mystifikation som går ut på att det från myndigheternas sida skulle föreligga en dold agenda för att öppna landets gränser och svälta ut dess invånare. Vad i all världen myndigheterna skulle ha för intresse av att göra detta, är ett grundläggande faktum som vi inte får ta del av.

De frågor som enligt Sandelin är hemlighållna skulle då vara:
- kostnaden för flyktingmottagandet (som beräknas på olika sätt och inte ska vägas mot hjälpbehovet)
- att hälften av immigranterna är låg- eller outbildade (ja varför skulle de inte vara det, det märkliga är ju att de som är högutbildade inte heller får några jobb)
- att en stor del av immigranterna är anhöriga, inte flyktingar (ja varför skulle familjer hindras från att leva tillsammans?)
- att många immigranter saknar id-handlingar (som man ofta gör sig av med när man är på flykt)
- att endast sju procent av dem som får uppehållstillstånd har flyktingstatus (ja, statusen är en bedömning som Migrationsverket gör, sannolikt är det fler som borde ges flyktingstatus istället för att tas emot av humanitära skäl)
- att nya ”utanförskapsområden” har skapats i vårt samhälle (naturligtvis, eftersom vi inte har en fungerande arbetsmarknads- och bostadspolitik)
Sandelins avslöjanden är alltså inga avslöjanden, utan handlar om olika uppfattning om vad som är problem och hur de ska lösas.

Texten rymmer ogrundade uttryck som ”massiv” asylinvandring – när det i själva verket är mycket svårt att få asyl i Sverige. Den rymmer lögnen att sju riksdagspartier delar en konsensus om migrationspolitiken när det är precis tvärtom. Som vänstern har stridit för dessa frågor! Det partierna är överens om är att de mänskliga rättigheterna är grundläggande. Men Sandelin ifrågasätter till och med att myndigheterna ställer sig bakom ”rätt” värdegrund – med hans citattecken, som antyder att mänskliga rättigheter kan vara lite grann rätt eller förhandlingsbart rätt.

Artikeln rör på ett belysande vis ihop två frågor: den om migration och den om civilkurage.
Att människor är tystade på sina arbetsplatser, att egenskapen civilkurage har mycket låg prioritet vid rekrytering, att arbetsgemenskapen är splittrad och var och en måste anpassa sig efter chefen, det är verkliga problem och en fråga för sig. Den frågan ska inte utnyttjas för att underblåsa myten om att migration är förbjudet område för en förtryckt minoritet.

Men du har väl redan gissat. Sandelin har i flera års debatt ifrågasatt integration och mångkultur (och även feminismen!) Han jobbar hårt på sin konspirationsteori om ”mörklagd sanning” och har stöd av bland andra nazisidan patriot.nu

Och är inte värre tystad än att han får publicera sig på de stora tidningarnas seriösa debattsidor.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket trams, men eftersom du är "vänster" kan man väl inte be om annat.

Anonym sa...

Att endast ett fåtal har flyktingstatus är ju uppenbart, kan man åka på semester till sina gamla hemländer, hämta fruar/män därifrån, skicka flickor dit för att bli omskurna osv lär ju knappast de som kommit hit eller deras anhöriga vara förföljda.

Werner sa...

Vad myndigheterna har för vinstintresse av att hejdlöst importera människor?

Ja, kan inte du förklara vad Svenska folket får ut av den nuvarande invandringpolitiken?
Det kostar just nu ca 10,000 kronor om året per skattebetalare. Vad får vi för pengarna?

Det bästa sättet att bemöta de främlingsfientliga är att på ett övertygande sätt visa att fördelarna med invandringen överväger nackdelarna.

Så gör det istället för att förringa nackdelarna. Det är en debatt som inte går att vinna annars.

Anonym sa...

Som vanligt i PK-politikens förlovade värld bemöter man den avslöjande statistiken om den totalhavererade integrationspolitiken med flummiga bortförklaringar, förenklingar och antydan om rasism. Hur kan man vara så gammal och samtidigt så naiv som du?
Det finns inget land i världen som tagit emot många flyktingar som har lyckats med integrationen. Exempelvis USA, England, Tyskland, Italien, Frankrike och Holland lider samtliga av hög arbetslöshet och bidragsberoende och en förkrossande överrepresentation i brottsstatistiken bland invandrare.
Det Sandelin nämner om mörklagda undersökningar mm har även jag erfarenhet av.
Jag kan slå vad om att detta inlägg tas bort väldigt fort av dig...

Robert sa...

Jag håller inte alls med dig, men jag måste bara säga att det är underhållande att man kan se på samma verklighet på så otroligt olika sätt.

Margareta sa...

Ja visst är det upprörande att en sådan artikel får publiceras på SvD:s debattsidor. Det skulle ju aldrig förekomma med en artikel som förespråkade fri invandring till exempel...! Om man försöker framföra en sådan ståndpunkt stöter man genast på patrull i form av massiv kritik, eller hur?
http://snaphanen.dk/2010/07/04/s%C3%B8ndagskronik-den-svenska-asyltombolan/#more-68138

Anonym sa...

Men visst ar det lite markligt att 95% saknar ID-handlingar men anda kommer med flyg till Sverige, eller har du missat att det finns manueler pa arabiska och sakert en hel dros andra sprak dar man forklarar hur du gar till vaga for att lattast fa asyl i Sverige.

Man ska efter ankomst direkt gora sig av med legitimationen, sedan kan man uppehalla sig pa flygplatsen i timme ut och timme in. Pa sa vis blir det omojligt att bevisa var man kommer ifran. Sedan aker man och soker asyl och hoppas pa "sarskilt ommande omstandigheter".

For visst ar det markligt att majoriteten anlander med flyg men av nagon mystisk anledning saknar ID-handlingar. Men visst, sa lange man tycker sig vara "god" sa far ingenting heligt ifragasattas =)

Anonym sa...

Och så var det det här med kommunismens brott mot mänskligheten- 25 miljoner mördade av Stalin. Märkligt att någon överhuvudtaget sympatiserar med er.

Anonym sa...

Kvalificerat svammel. Du lyckas överhuvudtaget inte angripa debattinlägget även om detta var ditt syfte. Vad beträffar paralelldragning till nazi-grupperingar bör vänsterfolk vara väldigt försiktiga. Ohlys ständiga klavertramp kommer snart få konsekvenser. Kan ni inte snart börja sopa framför egen dörr?

Hälsningar
Liberal

Anonym sa...

Den mörklagda sanningen är den:
Sverige riskerar inavel om inte nytt
blod tas in i landet utifrån.
Det är alltså av egoistiska orsaker
man öppnar sina gränser.
Detta gäller framförallt icke nordbor.
Gladiatan

Helena Duroj sa...

alla kommentarer publicerade utom den som enbart kallade mig "idiot".
att besöka gamla hemlandet går bra om man inte är förföljd, exempelvis har flytt från krig.

vad sverige får? arbetskraft, köpkraft, nya resurser. förutsatt att människor bemöts som resurser och inte som problem. men jag upprepar att asyl- och flyktingpolitik inte är en affär utan en hjälpaktion.

det är ingen eller mycket få som förespråkar fri migration över alla gränser, och mycket möjligt att en sådan udda artikel skulle publiceras. däremot är det oerhört svårt för en vänsterskribent att ta sig in på debattsidorna.

@robert: jo, det finns något visst underhållande i den aspekten!

Anonym sa...

Men snälla vän får vi köpkraft? hur kan vi få det om vi måste använda den begränsade resurs som pengar utgör för att bekosta asylinvandringen. Det är exakt det som Sandelin beskriver, samhället lägger netto ca 60 miljarder på att försöka människor som kommit till Sverige.
Eftersom pengar är en begränsad resurs så tas de pengarna från andra delar av samhället, bla. gamla och sjuka.
Vi får inte ökad köpkraft vi får minskad köpkraft.