söndag, augusti 08, 2010

Populär nationalist talar ut

Det förekommer att Sverigedemokraterna utpekas som ”avslöjade”. Som när Jimmyponken får helsidesutrymme för att vräka ur sig fördomar om muslimer, eller när någon ex-medlem berättar om kusliga upplevelser i nassarnas närhet. Det vill säga, sådant som vi redan visste. Om vi kunde läsa.
Men lördagens dubbelsidiga porträtt av Sverigedemokraternas ordförande var verkligen avslöjande. På flera plan. Om vi, alltså, kan läsa.

Det viktigaste för Sd är svenskhetens bevarande. Ändå kan de inte yttra två konkreta meningar om vad svenskhet kan sägas vara. Jimmyponken försöker med att ”vi svenskar är kollektivistiskt lagda, lagandan är utpräglad.” Detta svammel borde vara avslöjande i sig, ty vem talar han om?
Malmö FF? – nej, han ogillar utländska spelarköp. Vänsterpartiet? – nej, han ogillar ju socialister. Svenskarna? – jaså, dom. Och vilka är vi nu då - enligt Sd:s självdefinition?

Sin väg in i Sd på 90-talet beskriver Jimmy Åkesson sålunda: ”Det blev väldigt populärt att vara nationalist. Det gick bra i fotbolls-VM och alla viftade med flaggor. Det påverkade.”
Detta är i viss mån avslöjande för idrottsvärlden, vars nationalism inte alls är så oskyldig som den vill verka. Men det värsta, det riktigt otäcka är insikten om att det då, på 90-talet, fanns ungdomar för vilka Lasermannens mord och mordförsök var utlöpare av deras egen ”populära” huvudfåra.

1990-talet var när ordningspolisen i Stockholm inte kunde garantera säkerheten för en busslast rinkebybarn och frågade vilken färg det var på barnen.
Åkesson kan ha rätt i detta: han tillhör rasismens normala, icke-mordiska gren.

Så långt allt gott och väl, kunde man då få för sig. Mannen är inskränkt, men det skadar väl ingen annan?
Fast nu är vi inne på avslöjanden. Och enligt denna brett upplagda intervju medger Jimmyponken att ”en del svenskar kanske måste göras om för att passa in i hans Sverige”.
Slutpratat.

Den som kan tänka sig att göra om dem som inte passar, den vill överhuvudtaget inte förstå att alla betyder alla.
Det som börjar med att göra om, slutar med att göra av med.

14 kommentarer:

Tomas sa...

Måste fråga dig: Du tycker alltså inte att det finns något svenskt?
Finns det ingen svensk kultur? Kan man alls säga att det finns en svensk folkgrupp öht?

Tror du att tex en grek på samma sätt skulle yttra sig om att det inte finns ngt grekiskt? Tror du egentligen att det finns något annat folk som ifrågasätter om de egentligen har någon egen kultur eller någon särart? DET är däremot väldigt svenskt, att självförneka sig så totalt.

Anonym sa...

Låter som han talar om styling?
Knappast gynnar det svenskheten
annat än om han menar hembyggdsdräkter?
Ett litet land som Sverige
behöver invandring för att inte drabbas
av inavel bla.
Kanske Jimmyponken är en följd av sånt?
Med tanke på hans konstiga uttalanden.
Gladiatan

Jimmy S. Windeskog sa...

Du är, förutom manshatare och nersättande, paranoid va?

Det måste vara de enda logiska förklaringen av din verbala spya mot svenska demokrater

Mikey sa...

självklart finns svensk kultur, och nej den består inte bara av små grodorna. http://bloggforfrihet.wordpress.com/2010/07/11/svensk-kultur-finns-den/ har skrivit en post om det själv som jag fördel utsätter för lite svenskförnekande kritik

Helena Duroj sa...

@gladiatan: tack vännen, men just inavel tror jag inte på. dumhet och rädsla, däremot

@windeskog: även om jag nu skulle vara manshatare och nedsättande och allt detdär så finns det säkert ytterligare några skäl att ifrågasätta er politik. det är dessa skäl du borde fundera över, inte vad enstaka paranoiker har sagt

@tomas: jag är väl hemmastadd i flertalet av kulturyttringarna här i landet. men jag har inget behov av att peka ut dem som svenska, eftersom detta begrepp gång på gång visar sig så svårt att ringa in.
du tomas frågar också om man alls kan säga att det finns en svensk folkgrupp? jag svarar: ja, alla som har svenskt medborgarskap.

den som vill veta vad jag tidigare sagt om svensk kultur kan kolla in:
http://helenaduroj.blogspot.com/2010/08/svensk-kultur-kom.html
http://helenaduroj.blogspot.com/2010/07/inuti-vart-land.html
http://helenaduroj.blogspot.com/2010/07/den-som-alskar-sitt-land-rojer-upp-i.html

om det inte händer något ännu värre kommer jag att följa upp med ett inlägg endera dagen.

Anonym sa...

Ju, det finns en svensk kultur, som jag ser hos andra länders extemister och fascister.. Det är inskränkhet, rädsla och hat.. Om vi nu ska kalla den som kultur eller barbari. De verkar ju dock dela på samma ovannämnda egenskaper i alla länder, i grekland, turkiet, frankrike, malaysien etc.. Jag säger "alla länders rasister, förena er". :-)
Jag tror nog de älskar varandra ändå..

Tomas sa...

Så det finns alltså ingen svensk kultur? Är det ditt svar? Varför tycker du det vore så hemskt om det finns ngn svensk kultur? Förstår du inte hur det har slagit över för dig? Jag bryr mig inte så mkt om det svenska, men reagerar på det här sjukliga resonemangen kring att det inte finns ngt svenskt. Kan sådana skruvade diskussioner förekomma blanda andra folk tror du?

Helena Duroj sa...

@tomas - det är ju du som oavbrutet diskuterar kulturens härstamning. såvitt jag minns sa jag att just den frågan INTE är så särskilt viktig.

Tomas sa...

Ja eftersom ditt blogginlägg till stor del handlade om detta, samt att jag tycker det är uppseendeväckande hur man kan förneka att det finns ngn svensk kultur, samtidigt som man villigt erkänner alla andra folks kulturer. Men svenskarna får inte ha ngn egen kultur, du skulle dock aldrig komma¨på tanken att ställa frågor likt "vad är egentligen norsk kultur?" eller "vad är egentligen irakisk kultur?"

Helena Duroj sa...

tomas, läser du mina inlägg eller utgår du från vad du tror jag ska skriva?
när det gäller din hypotes om vad jag skulle "komma på tanken" att fråga, vilket du rimligen inte vet något om, svarar jag:
om vi föreställer oss att någon kommer dragandes med norsk, jämtländsk, irakisk eller kurdisk kultur utan att precisera eller karaktärisera så skulle jag komma på precis den tanken: att fråga vad de menar med det.

Tomas sa...

"om vi föreställer oss att någon kommer dragandes med norsk, jämtländsk, irakisk eller kurdisk kultur utan att precisera eller karaktärisera så skulle jag komma på precis den tanken: att fråga vad de menar med det."

Det är just detta jag starkt betvivlar att du skulle. Men tror du att man bland andra folk ifrågasätter om man egentligen har ngn kultur? Tror du det?

Helena Duroj sa...

enligt min erfarenhet är det massor med folk som diskuterar vad och var och hur kultur är och var och blir. ett milt talat snårigt ämne!

men nu tomas föreslår jag att du förhåller dig till det jag skriver i bloggen, istället för till sådant som du tror att jag eventuellt skulle tycka

Tomas sa...

Javisst, talar om kultur och vad det är etc gör alla. Men att förneka och ifrågasätta om man har ngn kultur? Detta är ngt du ofta kommer dragandes med "Vad är egentligen svenskt?" eller "finns det egentligen ngn svensk kultur?" har vi väl hört till leda nu från ditt håll. Uppenbarligen verkar du ha svårt att tolerera att svenskarna ska få ha ngn kultur. Vad du än påstår ligger det nära till hands att tolka det så.

Helena Duroj sa...

tack för debatten tomas, nu börjar det likna något. du har förstått att jag vare sig förnekar svensk kultur eller tycker att det är särskilt viktigt varifrån kulturen kommer.
fortsätt gärna följa politik och poesi, jag är ganska säker på att det blir mer kulturfrågor framöver.