fredag, juni 04, 2010

Man ställer väl upp i upp-och-nervända världen

När Göran Rosenberg var på väg från Jerusalem hörde han radions programledare oroa sig över ”att världen inte ska förstå den israeliska verklighetsbilden, att rege­ringar och folkopinioner inte ska förstå att Israel lever i en verklighet och världen i en annan, att världen inte ska förstå varför Israel med full militär styrka måste ge sig ut på internationellt vatten mitt i natten för att med skarpladdade vapen äntra civila fartyg med hundratals obeväpnade människor ombord”.
Denna oro delas i någon mån av en S-bloggare här i Sverige när han beklagar sig över ensidigheten i debatten där ”ingen granskar de så kallade fredsaktivisterna”.

Men då ställer Aktuellt upp! Igår kväll återgav svensk nyhetsesändning den israeliska propagandan korrekt och utan sidoblickar, och det avrundades med terrorspekulationer mot aktivisterna på båtarna. Professor Gardell som utsatts för överfall, stöld och frihetsberövande måste misstänkliggöras - det är den användbara gamla metoden att beskylla offret som tas i bruk av svensk public service-media.

Fler som ställer upp: USA och endast USA tröstar som vanligt sin mobbade lillebror. Israeliska övergrepp är inte övergrepp. Israelisk statsterrorism är demokrati. Logik är inte något för riktiga karlar.

Ännu fler som ställer upp: Den israeliska regeringen bjuder verkligen till. Nu har de gått med på att låta utreda angreppet på skeppen. Alldeles själva, eftersom Israel har flera juridiska experter som gärna bjuder in några gästttyckare från andra länder. I papperstidningen talar Lieberman som för en stat med full respekt från omvärlden. Med en sån självbild ska väl en dåres försvarstal inte vara så svårt att svänga ihop.

- - -
Jag vet inte hur intressant det är att Andres Lokko är sosse. Men dethär inlägget i Kulturbloggen var helskärpt! Det lyckas samtidigt säga något om Lokko, om Sverige och om varför livsstil idag kallas Lifestyle.

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla verkar leta efter kryphål
där Israel skulle kunna smita ut.
Ungefär som att-Bara dredsaktivisterna
gett faen i att tänka på utsatta i Gaza
så hade ingen märkt hur Israel år efter
blockerat de instängdas livsrum och då
hade alla sluppit pinsamheterna.
Debatten ÄR ensidig-finns ju bara EN
som är skyldig och det är DE som bordat
fartygen under vapenhot.
Gladiatan