torsdag, april 01, 2010

Dum, dummare, DN

Hur många undersökningar av dethär slaget tror du vi får se före valet? Idag har DN/Synovate frågat folk vem de tror är bäst på att sköta en statsministers uppgifter; statsministern eller någon annan? Folk tror, naturligt nog, att den som innehar uppgiften är bäst på att sköta den. För närvarande är det bara att instämma.

Tidningens slutsats: Sahlin har slagits av Reinfeldt, vilket är "illavarslandet för Sahlin". Varför då? Illavarslande (roligt ord!) för landet vore det istället om den främste folkvalde företrädaren inte klarade sitt jobb ens på den punkten. Det är hans politik som är vedervärdig, inte hans representationsförmåga.
Illavarslande för journalistiken och rent tragikomiskt är att de som tillfrågats också fått ta ställning till Maria Wetterstrands statministeregenskaper. Här svarar de än en gång fullkomligt logiskt. De tror att den eventuellt blivande statsministern gör jobbet bättre än en person som inte ens är påtänkt för uppgiften.

Vad är det så kallade nyhetsvärdet i detta? Jo sir man på: Wetterstrand får lägre svarsvärden än Sahlin trots att hon är så populär!
Åhh, jag baxnar.
Inte över resultatet, utan över nivån i landets största tidning.
En av frågorna gäller vem man tror är bäst på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen. Om jag fick en så dum fråga per telefon skulle jag kunna svara fel i ren förvirring. För det är väl.. ja, den som har majoritet, väl? Visst är det?
Jo, väljarna har huvudet med sig och svarar rätt. Men hur länge ska de komma ihåg parlamentarismens spelregler under en förbannad fördumningskampanj?

”I höstens val kan statsministerkandidaterna få ökad betydelse” ursäktas, jag menar avslutas den tvåsidiga artikeln.
I höstens val kommer statministerkandidaterna att få ökad betydelse på grund av att denna duell hamras in av en enig borgerlig press som kallar allmänna val för just det: en duell, där de poängsätter olika grenar.
Medias bästa gren är Reinfeldts personliga egenskaper och misstron mot Sahlin som kvinna och offentlig person. Därför avstod de från att fråga om ännu en udda medtävlare som exempelvis Maud Olofsson. Det hade nog inte blivit så kul för dem.

Den synliga avsikten är att förespråka tvåpartisystem, personval och ytliga individuella kampanjer. Det är åtminstone demokratiskt, med ytligt usa:nska mått mätt.
Men den osynliga avsikten är att privatisera politiken.
När det parlamentariska systemet osynliggörs och de dumma väljarna får en robinsontävling att rösta i, blir både insikt och ideologi förbehållna den bildade eliten.
Så som borgarna alltid har velat ha det.
Metodiken är utomordentligt illavarslande.

Tack till Moteld för medeld!

3 kommentarer:

Moteld sa...

Mycket bra analys. Jag blir matt av alla dessa undersökningar om vilka personer som är viktigast. Det är naturligtvis drömläge för alliansen om valet kommer att handla om person.
Om vi börjar prata reell politik är det ju dödsstöten för alliansen. Det enda Reinfeldt har att komma med är ju att han regerat i snart fyra år. Hans övriga statsråd levererar det ena stolpskottet efter det andra.

Anonym sa...

Växer med sin uppgift dvs tills
man gör eller säger en groda.
Kan hända den bästa, även en ledare.
Själv kan jag inte tänka mej
att den nuvarande "roboten" skulle
kunna göra det..är ju programmerad.

Journalisters "uppgift", är ibland
skapa förvirring,ifrågasätta-påstå
Vilket kan få levande människor,
väljare att tveka, vet till slut
varken ut eller in.
Väljer sen det invanda eller uteblir.
Tror Gladiatan

Anonym sa...

Ja, vad är de här undersökningarna till för - egentligen ? Att spä på eller skapa missnöje ? Att skapa tvivel, ändra föutsättningar; hur man än vrider på det är de ju poänglösa. Speciellt Aftonbladets sågning av Sahlin idag, Söndag.