måndag, april 26, 2010

De kunde väl fråga först

Klart för moské i Rinkeby - det lät som en utmärkt idé så som partierna i Stockholms stadhus presenterade den. Men Vänsterpartiet var inte med på det. Varför?
Därför att det inom vänstern ryms ett flertal rinkebybor som är dödströtta på att aldrig bli tillfrågade vid rådslag, som de boende i andra stadsdelar vanligen blir.

Självklart behövs en moské. En böne- och samlingsplats för alla olika islamska riktningar, så som de kristna samfunden på en ort kan dela på ett kyrkobygge när de små träkapellen står tomma och de behöver samla krafterna. Men detta bygge har utlovats åt ett enda samfund utan förberedande dialog eller samordning av intressena.

Självklart är det mycket mer som också behövs i Rinkeby. Sedan de stora arbetsplatserna flyttades därifrån går det sämre för handeln. Om gallerian måste slå igen är vi tillbaka vid utgångsläget, med videouthyrning i källaren och livsmedelsbarack på fältet. Detta anser stockholmspartierna att man löser genom att fyratusen moskébesökare shoppar i centrum. Parkeringsplatser för fyratusen bilar saknas dock.

När rinkebyborna i vintras ockuperade sitt gamla förvaltningshus för att hindra rivning var det en stolt gest för det gemensamma. För möten, bostäder, ungdomsverksamhet, kultur och demokrati. Allt det som en gång var Rinkebys kännetecken. Men ockupanterna kördes bort, huset revs, och ett nybygge beslutades i rasande fart.

Den borgerliga majoriteten tror sig plocka mångfaldspoäng på detta oförankrade utspel. Men hur har Socialdemokraterna resonerat, de som alltid tidigare haft en stark bas i den gamla Rinkeby-solidariteten?

Se Stockholmsvänstern

2 kommentarer:

feminix sa...

Vi behöver fler moskéer i Sverige. Fler goda muslimska seder. Vi kan börja med sharia när det gäller familjerätt. Sen kan vi gå vidare till hela det underbara sharia med stening av otrogna kvinnor och kvinnor som blir gravida utan att vara gifta... En god muslim nöjer sig nog inte med bara halva sharia. Men muslimerna i Sverige är nog en snällare sort? Inte så grymma som i Iran?

Anonym sa...

Det är nog med tanke på besökarna
som moskén byggs, de presumtiva
kunderna till handeln i området.
Om dessa är snälla eller stygga
tar man nog ingen hänsyn till.
Båda sorterna ger skattekronor
som får Sverige att blomstra.

Det är god sed-låta alla inblandade
få ta del och yttra sej i planerings-
frågor,i synnerhet något så viktigt
som ett stort moské bygge.
Tycker Gladiatan.