fredag, januari 15, 2010

Tack, Rostsverige!

En av de vackraste, mest tankeväckande bloggarna är nedlagd – Rostsverige. Den ligger kvar på nätet, så du kan ännu forska dig igenom deras lager av utmärkta foton med underfundiga texter från en lång rad av vårt lands halvstora tätorter.
Rostsverige funderade över rekordåren, framstegs- och teknikoptimismen, marknadskrafterna och de oundvikliga nedläggningarna. Där fanns besvikelse och uppkäftighet och saknaden av det gemensamma byggandet av gemensam välfärd.
Kalla det industri- och folkhemsnostalgi om du vill – men jag vet inte varför det skulle vara nostalgiskt att drabbas av lätt överraskning när en livskraftig ort med goda arbetstillfällen slås ut inom loppet av tjugo år.

Hela landet ska kunna bärga sin försörjning. Om det är en utopi – om den enda vägen är att trycka ihop befolkningen i några nogsamt projekterade affärsregioner – då närmar vi oss Guillous dystopi; att ettpar-tre stora företag kan förorsaka jordens undergång om den är det mest lönsamma. Här några foton som en sista hälsning till en fantastisk blogg. Leve Rostsverige!

Apoteket har tagit ned skylten
Lanthandeln är stängd


Butikerna på bruket slår igen


Kiosken där jag köpte kola som barn verkar ha kolat avMen Folkets hus är ännu inte stängt. Med avflagad neon kör de ungdomsverksamhet


1 kommentar:

Anonym sa...

Tankevärda foton-verkligen men
deprimerande.
Vackra gamla hus överges.
Företag och industrier slås ut.
Bra att någon orkar dokumentera
medan andra bygger och startar nytt.
Föreslår vi tackar dem alla.
Tack!

Gladiatan