onsdag, oktober 21, 2009

Solidaritet och moral viktigare än Åkesson

Att det är bra med debatt, om detta verkar Åkesson och Aftonbladet vara överens.
Men är det en bra debatt?

Inte särskilt bra att den ena bloggaren efter den andra känner ett plötsligt påkommet behov av att positionera sig gentemot muslimer: ”Jag gillar inte heller sharia… men Sd går för långt…”
Som om det funnes en gräns för hur illa man får tycka om muslimer – och då är vi redan där.
Var? Ja, till exempel i ett läge där förbipasserande svenskar tror det går för sig att håna och spotta på beslöjade kvinnor.

Även yttrandefriheten har egendomliga vänner. Till exempel liberalen Cwejman som tror att en anmälan för hets mot folkgrupp är detsamma som att kräva ”förbud”.
Nu är det så att det redan finns förbud mot vissa fientliga yttringar. Att anmäla är ett försök att få det prövat om ett lagbrott begåtts. Vad har en liberal att invända?

Från en strategisk utgångspunkt framför Zuiderveld en liknande uppfattning - att Sverigedemokraterna måste få hållas - men hans artikel är högintressant med sina jämförelser med situationen i Nederländerna. Det finns mycket att lära av turerna kring Geert Wilders' framgångar och hur han stärkte sin position först medialt och sedan röstmässigt.
En svensk parallell är redan påbörjad i och med att Åkesson nu har fått sätta dagordningen. Zuiderveld varnar för alltför hård kritik och i synnerhet åtal, eftersom detta var Wilders’ väg att bli hjälte. Alternativet menar han är att sätta dit Sverigedemokraterna på något annat, finansieringen av pensionerna till exempel.
Givetvis ska Sd ställas till svars på områden som de inte behärskar. Men migrationspolitik är ett sådant område. Börjar vi prata pensioner istället är risken stor att vi enbart förstärker uttråkade väljares uppfattning att Sd är helsäkra i invandringsfrågan även om de har svårt att hantera budgeten.
Dessutom är det omoraliskt att lyssna på förtal utan att reagera.

Låt oss också lära något av Danmark, där övriga partier först drevs i rasistisk riktning och Folkepartiet ändå slog igenom stort (liksom i Frankrike där le Pen gick fram på att vara original, inte kopia.) I vetskapen om detta är det idiotiskt att nu, som de svenska rödgröna, öppna dörren för högern i tron att detta skulle tillsluta den för Sd.
Nej, det skulle leda till ökade klassmotsättningar och politikerförakt. Alltså ett ännu bättre utgångsläge för populistiska extremister.
Ty det är inte Åkesson som person som ska hållas ifrån riksdagens talarstol. Det är hans politik som inte får genomföras. Det är de människor som lyssnar på honom och uppmuntrar honom som måste erbjudas andra alternativ, så de vågar känna solidaritet igen.

Att nyheten om samarbete med de borgerliga inte stämde åtminstone vad vänstern beträffar framgår hos Jöran Fagerlund

Även JJ.N har bloggat

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ska man villkorslöst ställa sig solidariska med alla människor? Varför ska jag som demokrat ställa mig solidarisk till antidemokratiska islamister som inte har en tanke på att tolerera min humanistiska livsstil och värderingar?

Anonym sa...

En liberal kan ha invändningar mot HMF-lagen, finns inget konstigt i det.

Alla lagar är inte rättfärdiga och alla fyller inte en relevant funktion.

HMF-lagen kan i vissa fall vara liktydig med just det - förbud - och leda till problematiska inskränkningar av yttrandefriheten.

Anonym sa...

Att en del svenskar-hånar o spottar
på beslöjade kvinnor..kan bero på
rädsla och okunnighet.
De kanske tror beslöjade..tycker sej
vara så underbara att de måste gömmas
för att inte inleda män i frestelse?
Eller..att det finns en risk för att
alla kvinnor..även kristna..till slut
tvingas bära heltäckande kåpor, om
muslimer blir majoritet i Sverige?
Man kan tycka illa om en företeelse
och ändå visa hyfs och artighet.
(-Det kan vara bra,vädra o öppnaupp
ibland,förhindrar underjordiska
ännu farligare tendenser?Nu vet
väljarna,vilka de Inte skall rösta på.
Hoppas Gladiatan

ulf r sa...

Som socialist-kommunist sedan dryga 40 år blir jag ytterligt fundersam när så många vanligtvis kloka o politiskt begåvade personer inte först o främst noterar ATT höger-brunts framgångar beror på verkligheten !

Alltmer spricker vårt samhälle korsotvärs av konflikter.
En av de tydligaste är makteliten o folket o tyvärr är och uppfattas alltfler vänsterfolk som tillhörande makten.

Vidare är det INTE särskilt smart att bara stapla invektiv mot höger-brunt, men lämna alla "kluriga" frågor obesvarade. Frågor som många ställer sig om heltäckande kläder, barnäktenskap, könssegrerad simundervisning o sexualundervisning m.m.
Och var är vänstern i svallvågorna av brinnande förorter.
Vi är otroligt svaga just nu ...

Helena Duroj sa...

mystagogos - solidaritet visar vi med dem som behöver den.

anonym - vi kan inte förvänta oss bifall om vi bryter mot lagen, även om vi inte gillar den

ulf r - jag har inte staplat några invektiv vad jag kan se