torsdag, oktober 01, 2009

Kultur, vandalism och bidragsberoende

Det rör på sig:

1. Regeringen vill i framtiden bara stödja tidskrifter med material från ”de skilda konstarternas områden”. Det innebär att flera tidskrifter med gränsöverskridande kulturfrågor och samhällsdebatt kan tvingas lägga ner. Tyst i klassen, alltså!
Uppropet kan du skriva på här. Med den varningen att namnen graderas. Med en tumme upp eller ned kan du höja eller dissa andra påskrivare för att få upp dem som anses viktiga och seriösa i toppen. När jag var inne på sidan var det Per Wirtén och Ali Esbati - grattis ni betydelsefulla opinionsbildare! Ska vi andra vara tacksamma över att få kludda på samma sida, då är det ungefär samma logik som regeringen använder i sina kulturbedömningar.

Alla smutsiga detaljer har bloggat mer om regeringsförslaget och uppropet.

2. Folkpartiet är på hugget igen! De vill se straffskärpning för alla brott som ”hotar demokratiska värden” - vilket man väl i vid bemärkelse kan säga om alla brott.
Jag har inget emot förslagen om ökat skadeståndsansvar vid vandalisering och stärkt föräldraansvar, men vad säger du om att alla barn som krossar en ruta ska kallas till socialtjänsten inom två dygn!? Endast så får de lära sig vad som är rätt och fel.
Förslaget kräver en enorm förstärkning av antalet fältare, familjebehandlare och kuratorer i varje kommun, och det behövs säkert även om en del av denna härliga resursförstärkning gott kan ligga inom skolan eller fritidsverksamheten.
Men nog är det nästan beundransvärt av Fp att gå genom politiken med en världsbild där upplopp vid demonstrationer och fotbollsmatcher är ett informationsproblem!

3. Vänsterpartiet vill inte avsätta ett öre för Victoria Bernadottes bröllop. Bidragsberoende ska inte uppmuntras, och även i dethär fallet är det lämpligt att föräldrarna, som Fp säger, ska ta mera ansvar.
Regeringen vill anslå 14 miljoner till bröllopet, och även om summan bara är harbajs i landets budget är den som ekonomiskt bistånd betraktat överdådig och skulle i en mindre kommun mer än täcka underskottet för den av borgarna skapade fattigdomen.
Den kungliga familjens skattefinansierade årliga omkostnader uppgår till 125 miljoner, så låt dem åtminstone vid denna familjehögtid göra rätt för sig.
Vänsterpartiet som är måna om skattebetalarnas pengar säger också nej till utgiftshöjningen för Bernadotternas drift av Haga slott.

Så det blir ett namnupprop till: Haga ska vara park!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är något gulligt över Fp
Naiva intill menlöshet-Suck!

Har nu skrivit på listan-tidskrifter..
blir spännande se var jag hamnar.
Själv gjorde jag tummen upp för den
närmaste kvinnan på listan.

Instämmer helt med Vänsterpartiet
Låt kungahuset betala bröllopet
ur egen ficka.
Synd att Haga uppropet har så få
underskrifter-säger kanske en del
om folkets inställning-eller?
Gladiatan gör tummen ner för dem!

Erik Rune sa...

Hur ska man bekämpa bröllopet? Det intressanta är kanske inte monarkin utan monarkismen. Jag tror att jag lyckades förvirra en sådan där dumskalle en gång genom att fråga hur han konkret skulle tilltala Victoria Bernadotte om han till äventyrs råkade möta henne på ett fylleställe på Stureplan. Tänkte han säga "eders högvördighet" eller bara falla på knä? Och vad skulle hända om aktivister från vår sida bekämpade bröllopet med massknäfall och krälande på Norrbro? Litegrand samma metod som att fråga rasisten vilken ras han själv är.