torsdag, september 10, 2009

Världens lyckligaste

Mycket intressant recension av Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk. Sundström har genom ett gediget journalistiskt arbete bemödat sig att förstå islamofobin i Danmark, ett land som tidigare alltid framställdes som ytterst frisinnat. Boken verkar mycket tilltalande, exempelvis Sundströms sarkastiska upptäckt att de rasistiska väljarna ser betydligt mer positivt på dödsstraff och barnaga än vad de muslimska immigranterna gör - de som beskylls för att ligga bakom och sprida sådana uppfattningar.
Allra viktigast är hennes slutsats att Dansk Folkeparti inte av egen kraft spelade någon stor politisk roll. Det var liberala Venstre som banade väg för dem. Denna slutsats är fullt möjlig att utsträckas till att gälla även Sverigedemokraterna.
Vilket borgerligt parti kommer att släppa in dem?
Vi vet redan vilket borgerligt parti som snabbast anammade deras retorik.
- - -

ÄNTLIGEN händer det nåt roligt i den europeiska unionen! Vänsterpartiets jämställdhetspris från Europarådet kommer förstås att slås upp stort på nyhetsplats?

5 kommentarer:

Johannes sa...

Själv såg jag dokumentären på TV4 förra veckan, och jag blev faktiskt skrämd. Sevärd likväl. Dock förmodar jag att boken går in djupare.

Wide sa...

Jag ser i DNs artikel att Lena Sundstöm beskriver Villy Sövndals kritik av Hizb-ut-tahrir som en kovändning till islamofobi. Vet du vad Hizb-ut-tahrir står för? Införandet av ett kalifat med strikt muslimsk lagstiftning. Inte ens andra danska muslimska föreningar kan tåla dem. Lena Sundström är antingen för naiv för att förstå eller förstår men accepterar. Vilket är värst?

Alla smutsiga detaljer sa...

Det är mycket bättre än så, det är nämligen Europarådets parlamentariska församling som givit oss priset. Det smäller högre varje dag!

Helena Duroj sa...

wide - givetvis ska hizb-ut-tahrir kritiseras. men det skedde genom en opportunt placerad svordom, och vad jag förstår av recensionen är det opportunismen som sundström kritiserar. men det var inte den delen jag lyfte i mitt inlägg som det mest intressanta.

alla smutsiga detaljer - tack som vanligt för sakupplysning och positiv inställning!

Anonym sa...

Kanke därför man luckrar upp
anonymitetsskyddet i Sverige.
Vill ha insyn i politiska värderingar
och inställning bland folket?

Nu väntar vi bara på det parti
som ber Sverige Demokraterna
flyga och fara......
Då vet vi vem vår röst bör få!
Gladiatan