lördag, december 06, 2008

Svart dag

Idag marscherar nazisterna i lilla Salem utanför Stockholm. De kallar det för ”en sorgemarsch”, och det är sannerligen rätta ordet. Samhället lamslås. Befolkningen är rädd. Nazisterna som vill störta demokratin kräver i demokratins namn rätt att dundra fram med hotfulla stöveltramp. Eftersom de är redo att som bevis på sin egen styrka trakassera och misshandla människor som inte duger åt dem, blir deras utnyttjande av demokratin till ett hån.
Nazisterna brukar försvara sitt maktövertagande i Salem med att deras marsch är lugn, ordnad och laglig. Men det hjälper inte. Deras välregisserade uppbåd är ett hot i sig, eftersom våld och nazism hör ihop. Som ideologi är den aggressiv, dess krav på livsrum kostar förr eller senare blod.
Till detta kommer att den teoretiskt sett är så undermålig att den förmår attrahera vissa sluggertyper som var kriminella redan innan de fick en ideell ursäkt för det.

FN:s konvention mot rasdiskriminering, artikel 4b, säger att de undertecknande staterna ska ”förbjuda organisationer och all annan organiserad propagandaspridning som förespråkar och uppmuntrar rasdiskriminering, och ska identifiera deltagande i sådana organisationer eller aktiviteter som en i lag straffbar handling”.
Sverige har flera gånger kritiserats för att rasistiska organisationer är tillåtna, en lagstiftning som Vänsterpartiet ställer sig bakom med hänvisning till den grundlagsskyddade organisationsfriheten. På den punkten är jag inte överens med mitt parti. Men jag skulle göra större sak av det, om det hade visat sig att förbud ger resultat. Det gör det inte.

Hotfullt marscherande förekommer över hela Europa antingen det är lagligt eller ej.
Det gör det hela än mer sorgligt och motbjudande.

Däremot diskuteras i Sverige ibland demonstrationsförbud för att upprätthålla ordningen. Men Kristallnatten var inte ett ordningsproblem!

"Åtgärderna måste riktas mot det egentliga problemet - att det är nazister som demonstrerar och nazistiska åsikter som sprids”, skriver Salem-bon Pia Ortiz-Venegas’ i en utmärkt artikel: Bekämpa nazismen, inte demonstrationsrättenLäs den!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Livsrum'rum att marschera
Svarta stövlars tramp i lilla Salem
Förmodligen unga individer-skinnhuvuden?
Lever i sin teaterföreställning
Attaherar svaga individer-tillhörigheten
Tillsammans blir de några-syns
Patetiska typer'det egentliga problemet
Att unga människor väljer
Nazistiska ideer och åsikter
Varför?

MVH Gladiatan

Anonym sa...

Förbud ger resultat.

Anonym sa...

Intressant inlägg, speciellt eftersom du är ute och "cyklar" lite grann.
Jag har själv skrivit ett inlägg om det hela, inlägget heter ""Antirasister" är ett stort hot emot det demokratiska samhället". Läs det gärna och kommentera gärna vad du tycker om det som jag har skrivit.

Anonym sa...

Karpstryparn

Gå lägg dig under stenen igen


Benny

Anonym sa...

Tack för ett riktigt vettigt inlägg, du har verkligen förstått vad det handlar om!

Anonym sa...

Svar till Benny: Du först.