tisdag, december 09, 2008

Lämna tillbaka!

Har läst en rad bloggar som med uppriktig sorg beklagar att vänstern käftat sig in i det möjliga regeringssamarbetet. Det är förståeligt – ingen tror att detta blir enkelt. Det kanske inte ens blir bra. Men om vi inte försöker slänger vi bort hundra år av kamp.

Luttrat kan man ju kalla det kamp för att få försöka.

En gång i tiden satt jag på partistyrelsemöten med kamrater som påstod att vänstern inte ”vågade” regera. Svaret var oföränderligt JO, det är därför vi ställer upp i val.
Men det går inte att vänta på egen majoritet (som förresten inte heller skulle vara enkel), det har ju till och med maktförblindade socialdemokrater börjat inse.

”Medelklasskossan kräva bl a dessa populära ting: skattesänkningar, privata ’alternativ’, medelklassnära tjänster, sänkt skatt på alkohol och bensin” skriver Pastey, men det är tvärtom: Medelklassen har inte krävt ett skit av allt detdär!
Viljan att betala skatt är så god att moderaterna gråter när de läser opinionsundersökningar. Vad medelklassen (och alla andra också) kräver är att få något för sina pengar, och idag är det bara vänstern som ger oss in på att styra det dithän.

Privata alternativ var inte efterfrågade innan de fanns. Det stod inte någon inskränkt medelklass i kö för att få sätta barnen i privatskola innan ett nyliberalt etablissemang talade om för dem att detta skulle vara ett obestämbart ”bättre” sätt att få valuta för skattekronan. Det är ideologisk kamp, det.
"En kamp som vi för med flygande blad medan någon står och kastar tryckpressar på oss" som jag skrev i en pre-digital tidsålder.

Folkviljan har inte bett om medelklassnära tjänster, men den har faktiskt inte bett om demokrati och socialism heller. Den har bara bett att få något tillbaka.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Få något tillbaka?
Statens uppgift är inte att fördela
Allting-bara det som skattepengarna
Är till för-vända på slantarna
Sjukvård,skola,pensioner .....
Viljan att betala skatt
Finns bara så länge som hoppet varar
När man ser att skattepengarna
Går åt-till bonusar för bankdirektörer
Då skiter man i allt o startar upplopp

MVH Gladiatan

Alla smutsiga detaljer sa...

Och jag är fortfarande vansinnigt nyfiken på vad skattebetalarnas föreningen egentligen tycker om vinstutdelningarna från privat men skattefinansierad vård, skola och omsorg?

Swimsuit Issue sa...

Ok de kanske inte har krävt det där, visst det är populistiska politiska vapen från högern, men de biter på den klass som är minst politiskt medveten. Är det så att den klassen avgör valen? Jag vet inte men Sahlin och Alliansen tycks ju vara inne på det spåret och därför måste man behaga dem, och därför genomsyras politiken av såna skitfrågor.

Helena Duroj sa...

"politiken avgörs av de minst politiskt medvetna?" frapperande tanke!