lördag, november 22, 2008

Reklam, graffitti, konst. Slavar och fria.


Hos Alliansfritt Sverige hittade jag den första bilden: Fascination, skapad i Bromsten av Circle.
I enlighet med stadens antiklotterpolicy riskerar konstverket att tas bort, trots att det utfördes lagligt och med ägarens tillstånd. Rena vanvettet.
Den andra bilden är från tunnelbanestationen Sundbyberg där konstverken klottrats ned så många gånger att de inte längre går att sanera. De är saboterade av klottrare som vågar påstå att de minsann också skapar konst. Rena vanvettet.
För många år sedan läste jag en intervjubok med graffittare, där frågan ställdes varför de förstör konst och gör turlistor oläsliga, men skonar reklamskyltarna. Svaret var att konsten kom ”uppifrån” medan reklamen var deras eget språk. Rena vanvettet.
Senare har jag även hört konstnärer – hippa eller uppgivna? – som accepterar att bli nedkladdade och ödmjukar sig med att deras konst då blir en dialog med samtiden. I analogi med det skulle den som lånar min Möjligt land på biblioteket och skriver över sidorna bli poet av det, och min poesi en replik i en dialog som jag inte har bett om att föra. Rena vanvettet.

Sabotera reklamen! Den kommer inte bara uppifrån utan nerifrån, utifrån, inifrån, runtomkring och mitt ibland oss, och är så förrädiskt manipulativ att den kan inge känslor inte bara av lockelse utan av tillhörighet. Ett språk för slavhjärtan!

Leve konsten!
Självständigt tänkande är inte heller att förakta.

5 kommentarer:

Sussi sa...

Japp. leve konsten!

Björn Nilsson sa...

De kunde väl lika gärna erkänt på en gång att de är borgare, dessa nedsvinare. För vad kan väl vara roligare för en borgare än att få ge sig på det gemensamt ägda?

Anonym sa...

Applåder!

Lasse Strömberg sa...

Är det inte så att självständigt tänkande förutsätter konst?

Anonym sa...

Grafitti' ett rop på hjälp
Hallå' alla där ute-ser ni mej
Det är jag som klottrar o förorenar
För det är bara det jag gör
Som är uttrycksfullast o bäst
Alla andra kan fara o dränka sej
Borgarbrackornas konst
Betalt' med skattebetalarnas medel
Vem bryr sej om den-riv ner den!

MVH Gladiatan