onsdag, augusti 13, 2008

Medborgarskapet som juridik eller symbol

I Sverigedemokraternas program står det: ”Svenskt medborgarskap ska vara ett privilegium i första hand för svenskar”, vilket Rödgrönsolidaritet uppmärksammar i ett fint inlägg.

Den formuleringen är ganska festlig. Lite som ”röda äpplen ska vara röda”. Ty medborgarskapet är juridiskt. Den som är svensk är svensk.
Sverigedemokraterna menar att medborgarskapet ska vara ett privilegium för människor födda på en viss plats, eller med föräldrar födda på en viss plats, eller med ett visst språk, eller kanske ett visst utseende eller en viss klädedräkt. De vet inte riktigt vad de menar, och de underkänner medborgarskapets juridiska status. En person född i Frankrike är för dem för evigt ”fransk”, hur mycket hon än viftar med sitt svenska pass.

Franskan har två uttryck: jus de sol & jus de sang. Jordens rätt och blodets rätt. I Frankrike tillämpas jus de sol-principen: den som är född på fransk mark får franskt medborgarskap. I Sverige tillämpas jus de sang-principen: den som har svenska föräldrar är svensk. Ingen av rättsprinciperna medger ett individuellt val, men utöver dem finns förvärvade medborgarskap. I Frankrike poängteras språket starkt, i Sverige vistelsetiden i landet. För båda länderna gäller att den som fått medborgarskap är fransk respektive svensk.
Det sista är vad Sverigedemokraterna vill ändra på. Rättslig status ut, känslosamt godtycke in.

Hur är det med privilegiet då? Svenskt medborgarskap är inte ett privilegium i sig, bättre än alla andra medborgarskap. Men det ger oss rätten att rösta i riksdagsval, och att bli efterlysta om vi försvinner utrikes. Samma privilegier som franska medborgare har i Frankrike.

Svenskt medborgarskap är alltså ett privilegium för svenskar, liksom röda äpplen är röda.

- -
Andra som bloggat: Rödgrönsolidaritet

2 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

Som vanligt en massa lögner från er kulturmarxister. Begreppet "svensk" i detta sammanhang ska tolkas som "kulturellt svensk" och ingenting annat. Med andra ord måste man assimileras i det svenska samhället och uppgå i den svenska kulturen och det svenska samhället för att kunna erhålla svenskt medborgarskap. Vad är det so mär svårt att förstå det? Inte behöver man inte ens kunna ett ord svenska för att få svenskt medborgarskap. Var Frankrike har eller inte har är helt och hållet irrelevant i sammanhanget.

Anonym sa...

Det är nog bara vid OS och andra idrotts övningar´ som din bakgrund inte ifrågasätts-räcker om du är bästSå många idrottare med utländska namn´som företräder Sverige!Vad skulle Sverigedemokraterna göra för dem i en framtid-utnyttja deras idrottsliga kapacitet och sen skicka ut ur landet-eller?MVH Gladiatan