måndag, juli 21, 2008

Ekande tyst protestvåg

I en liten vass kolumn skriver Irka Cederberg, författare med starkt engagemang för romer, om det italienska förslaget om registrering av folkgruppen. Hon knyter ihop förslaget med tidigare erfarenheter i Europa av syndabockstänkande, pogromer och folkmord.
Hon nämner också att inrikesminister Maroni värjer sig mot omvärldens protester.

Det gläder mig att det finns protester att värja sig emot. I svenska media har vi inte hört mycket av dem.

Var är nyhets- och ledarartiklarna? Var är reportrarna som dag för dag bevakar rasismens upptrappning i det härliga, hjärtliga kulturland där tusentals svenskar semestrar varje år? Var är tevesofforna där svenska parlamentariker pressas på aktuella ställningstaganden?

Nej, de lidanden som åsamkas den romska minoriteten är inte viktiga i gajés, majoritetens, ögon. Utom GP som hade en bra artikel i juni om antiziganismen, dess bakgrund och utbredning. Författare var – Irka Cederberg.
Men SvD använder en ledare till gnöl om kärnfamiljen och nyhetsplats till avslöjandet att vitpulvret i kaffeautomaterna inte är mjölk. Sinne för väsentligheter, på min ära.

- - -
Andra som bloggat om detta:
? ? ?

2 kommentarer:

Pastey sa...

Italien blir allt mer extremt, jag gjorde en notis om det för ett tag sedan även om det självklart förtjänar ofantligt mycket mer uppmärksamhet av oss alla eftersom det är så vidrigt!
Man kan också fråga sig var ledarartiklarna är som bevakar rasismens upptrappning i vårt eget land. Ett SD på frammarsch och liberalerna anklagar förra regeringen och sossarna för det men ser förmodligen inga problem med att själva regera med dem efter 2010 om det skulle behövas.

Anonym sa...

Andra som bloggat om förtrycket av Romer?Bloggare är i allmänhet ute efter läsare och zigenare ger nog inga poäng där-tyvärr!I dagens Aftonbladet´ webben-finns ett reportage om döda romer på en badstrand´ någonstans i världen och ingen bryr sig-de badar och solar vidare!Säger en del om minoriteternas utsatthet!MVH Gladiatan