lördag, juni 28, 2008

Blott Sverige svenska öron har

Måttfullt och välavvägt skriver Wik & Rönnow från FRA om avlyssningslagen. Avsikten är att lugna. ”FRA får inte bryta mot lagen och FRA gör det inte heller” – gott så.
Det var därför en lagreglering behövdes.

Att spana på - - kommunikation mellan två parter i Sverige har inte funnits i FRA:s inriktning och jag är övertygad om att ingen - - skulle - - ge oss en sådan inriktning”. Fint. Men det som kommit till uttryck i debatten är att vi är många som inte delar FRA:s övertygelse. För övrigt är det numera lika värdefullt att behålla möjligheten att kommunicera med parter även utanför Sverige. Antingen det är vår onkel i Cedar Rapids eller vår älskarinna i Mogadishu.

Främmande underrättelsetjänster bedriver redan en omfattande avlyssning. Om FRA slutade lyssna - - skulle vi bara bli beroende av vad utländska underrättelsetjänster uppsnappar” – tja, så är alltså läget idag, och det kan tolkas som att FRA har legat illa till; stackars lillebror som lyssnar minst. Därför är FRA nu tillfreds.
Men som medborgare kan jag inte förstå att det skulle vara bättre att ha öronen på nära håll. Eller att svenska öron skulle utgöra ett mindre hot än... utländska (?)

Att FRA-lagen skulle innebära en Stasiliknande övervakning, unik för västerlandet, är helt enkelt inte sant” – nej för guds skull. Vem är det som säger att Stasi utgör en unik företeelse i detta så kallade västerland?
Som bekant låg gamla öst-Tyskland i Europa, precis som gamla nazi-Tyskland, centrala delar av Stalin-Sovjet, de bräckliga demokratierna i Baltikum och den för sin tid stabila jugolaviska samlingsrepubliken.
Vi här i västerlandet är på inget vis förvånade över totalitära metoder.
Den korta men vackra perioden i Europas historia som handlade om borgerlig demokrati och mänskliga rättigheter är vad vi står upp för.

1 kommentar:

Anonym sa...

Borgerlig demokrati´ finns bara så länge det inte stör politiken de bedriver-varje hot´är ett för mycket och måste slås ner, kan ju hota styrelseskicket-förorsaka kaos och släppa lös människorna.Lösa, missnöjda individer måste snabbt fösas tillbaka i sin fålla-haspen på!Läste att FRA chefen, själv är missnöjd med besluten och vill förändra den?MVH Gladiatan