fredag, maj 02, 2008

In med rasismen, alla har rätt!

Justitiekanslern JK konstaterar att det är fritt fram för rasistisk propaganda på skolor!
Detta anmärkningsvärda ställningstagande är vad JK kommer fram till när de granskar en skola i Köping som avvisat Nationaldemokraternas flygblad. JK väger skollagen mot yttrandefrihetslagen och kommer fram till att skolan inte har rätt att särbehandla någon. Alltså: den som vill kränka mänskliga rättigheter måste med hänsyn till objektiviteten få göra det, om någon tidigare har värnat dem (vilket är skolans uppdrag.

En märklig formulering lyder: ”Skolan är ingen allmän plats. Men det betyder inte att man får begränsa rätten att sprida tryckta budskap.” Jo, men det är väl precis det det gör? Om vi inte alltså inte befinner oss på allmän plats.

Det framgår inte om Nationaldemokraterna var utanför eller innanför gränsen, skolporten. Hittills har det varit praxis att dörren är avgörande. Skolgården är offentlig. Där kan till exempel journalister och forskare tränga sig på, fotografera identitetsskyddade och gömda barn eller fråga trettonåringar om de har analsex. Skolledningen kan bara snällt be dem att gå.
Men inuti skolan bestämmer rektor, och vi har levt i den tron att rektor avgör vem som ska bjudas in. Om JK menar allvar med att undantagslöst alla måste få använda sin yttrandefrihet just i skolan, då skäms jag för att vara skolledare - för då är jag inte längre skolledare utan en svängdörr på stormarknaden.

Jag fann nyheten i Dagens samhälle, men nätupplagan får du bara läsa om du kan logga in som prenumerant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande, minst sagt.

Anonym sa...

Det är väl som med religionsfriheten?Går det inte att kompromissa-bestämma en dag´då eleverna är någon annanstans, då har man inte förbjudit, bara försvårat??Men flygblad går väl att förbjuda-skylla på nerskräpning?Rasismens budskap lockar många omogna ungdomar, känner sig märkvärdiga och viktiga när de går omkring i militärkängor och långrock?MVH Gladiatan