fredag, mars 03, 2006

Nya tider, nya partier

Att missnöjda människor bildar nya partier är ett friskhetstecken. Men att missnöjda kvinnor bildar ett kvinnoparti och missnöjda immigranter ett invandrarparti betraktar jag i förstone som Vänsterpartiets sjukdomstecken. Vår feministiska, antirasistiska politik är antingen inte tillräcklig, eller så har den inte gått fram.
Men det förstås. Om de partibildande immigranterna och kvinnorna inte var socialister från början, då är det logiskt att bilda ett klassneutralt intresseparti. Precis som ekologer som inte var socialister bildade ett klassneutralt miljöparti, för vilket det gått ganska hyfsat.
Med jämna mellanrum bildas det småborgerliga svensksinnade partier för vilka det hittills inte gått särskilt bra. Det kan bero på okända faktorer, såsom ”hög facklig organisationsgrad”, ”kvardröjande god effekt inom offentliga trygghetssystem” eller ”gammal bondetröghet”. Det kan också bero på ökända faktorer, såsom apskumma företrädare.

Men jag som varit antirasist sålänge begreppet funnits borde väl inse behovet av ett ”invandrarparti”? Varför ropar jag inte oförbehållsamt: sii! nu har ni gjort det, kör!
Jo, det ropar jag till dem som vill just detta.
Men inte till besvikna socialister som öppnar eget på grund av att vårt parti misslyckats. Inte heller till dem som omtolkat samhällsbeskrivningen till att den i själva verket vilkar på etnisk grund.

Det finns inget själva verk. Det finns bara våra övertygelser. En urgammal övertygelse är den klassbaserade organisationen, som inte har föråldrats utan tvärtom visat sig hålla. Oavsett vad globalkapitalismens fragmentmedia säger så verkar vi inom ett klassamhälles ramar, och när vi grips av lusten och kraften att starta nya partier måste vi ändå (i bästa fall, om vi får möjlighet) göra politik med klassmärkta verktyg.

Det borde inte gå att vara socialist/liberal/konservativ utan att förhålla sig till frågor om sexism och rasism, men faktum är att det går. Tyvärr.
Däremot går det inte att i längden vara antirasist eller feminist utan att förhålla sig till klasspolitik. Eftersom det är den som förs. Också när den drabbar specifika grupper utförs den som klasspolitik. Därför tror jag att den måste påverkas som sådan.
Skillnaden är: med alla befolkningsundergrupper in- och medräknade. Det borde vi ha kunnat klara. Det måste vi helt enkelt klara.

Inga kommentarer: