tisdag, maj 08, 2012

Minns de själva vad de sa?

Idag är det årsdagen för segern över Hitlers Tyskland. Jublande människor kastar hattarna i luften! Alla har ju avskytt och fruktat nazisternas terror välde... Nej. Inte alla.

År 1940 skrev Dagens Nyheters chefredaktör: ”Hur illa man än tycker om nazismen måste man önska att Tyskland vinner i detta krig för att skydda oss mot bolsjevismen.” *

Tycka illa om, det var DN:s officiella ståndpunkt om Tysklands diktator som instiftat raslagar, inrättat koncentrationsläger med tortyr för oliktänkande, startat ett anfallskrig och planerade för en stat utan vad han kallade undermänniskor. Det var den regimen tidningen tänkte sig att vi kunde få skydd av - kanske för att i framtiden när Tredje riket lagt under sig Europa få åka på besök till det av slavar och fångar uppförda Germania?

DN visste inte bättre... Kan hända.
Mina kommunistiska släktingar visste inte heller bättre än att de trodde det var lättare att leva i Stalins Sovjetunion. Men vänstern har lärt av historien.

När ska högern be om ursäkt?


* Har ingen källa på detta utom en kamrat på fejsbok

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Vet inget om vad DN skrivit, men 1940 låter mindre troligt eftersom icke-angreppspakten mellan Tyskland och Sovjet gällde till midsommaren 1941. 1940 var Tyskland i full färd med att erövra västra Europa.