lördag, maj 05, 2012

Kunskapshatande borgare ströp tidskrift

De lyckades tillslut, borgarna. Tidskriften Invandrare och minoriteter läggs nu ned på grund av uteblivet stöd från Kulturrådet. Borgarnas uppfattning är att kultur helst ska vara självförsörjande, men de avstår från att lägga ned Kulturrådet - antingen för att de har någon skam i kroppen eller för att de känner några unga musiker?. De omdefinierar istället. Kultur ska vara något underhållande och idealistiskt och kanske lite konstnärligt. Den ska inte vara en röst i samhället, inte kritisk, inte vaken för samtida strömningar, inte utforskande. Fan vet om den ens ska vara nutida.

Inom de ramarna passar inte Invandrare och minoriteter med sina forskningsreferat, aktuella artiklar och bokrecensioner. Tidskriften för migrations- och integrationsrelaterade frågeställningar. Tidskriften som i 40 år försett oss som arbetar inom området med fakta och argument.

I dagens Sverige där rasisterna gör sig breda och den totala förvillelsen sprider sig i medias kommentarsfält, i dagens Sverige där en alltmer utpratad skolmajor rapar "kunskap" och tror att det är vad skolfröken skrev på krittavlan på 60-talet eller där kulturministern nervöst fnittrar åt könsstympning och matar offret med tårta - i detta Sverige tycker borgarna att det är klokt och rimligt att tysta kunskapens och forskningens röst.
De lämnar över åt fördomarna, åt förvillelsen, åt mörkret i hjärtat.

Ser man på: En borgare, men en riktig liberal är med här! Kul, Bengt Westerberg! Och lika kul att vetenskaparen Åke Daun också är med i leken.
Fotot är från i&m:s sista nummer och är lånat från deras hemsida där mer information finns.

Inga kommentarer: