söndag, juni 12, 2011

Rut grubblar nog hon också

Läs Linderborg vs Koljonen angående Rut!
Koljonen är en DN-skribent som berättar att det luktar pyton hemma hos henne så att någon annan måste städa, och eftersom arbetsvillkoren är så goda för städaren är allting bra utom att Koljonen ibland undrar hur hon fick det så bra.
Linderborg på Aftonbladet tar ner människan på jorden.

Det värsta med Koljonens spalt är inte att hon köper hushållsnära tjänster. Det är lagligt, alla som har råd kan göra det. Själv brukar jag köpa ny bil. Det är kostsamt och klimatosmart, men lagligt.
Visst ser det värre ut att köpa en människa än att köpa ett ting, men tinget har tillverkats av människor så det är ingen himmelsvid skillnad.
Vi lever inom kapitalismen och så länge folk handlar enligt lagen finns det inte så mycket att moralisera över.

Men jag skulle kunna moralisera i timmar öve Koljonens sätt att beskriva saken. Kokett! – hon har det så skitigt men är ändå så efterfrågad att hon jobbar en-och-en-halv-tid i veckan, och ändå grubblar hon på om hon borde ha Rut!
Vem bryr sig? Förhoppningsvis inte Rut.
Men jag grubblar på varför somligas grubbel får betalt i landets största tidning. Inte är det för att människan flörtar lite med feminismen, utan bara för att landets största tidning gillar Rut.
Ett sådant anställningsförhållande skulle få mig att grubbla betydligt värre än vid inköpet av en laglig bil eller husa.
Vad är det Koljonen känner "skam" för? Att betala för städning eller att få betalt för skräpkolumner?

Istället för att skriva texten borde Koljonen ha sprungit ett varv med wettextrasan. Sålunda hade hon fått ned både sin monstruösa arbetstid och sin dekorativa skamkänsla.
Man kan städa medan man grubblar. Tro mig. För att inte tala om Rut!

7 kommentarer:

Fett lätt sa...

Jag grubblar mest över varför Lindeborg, som ser sig själv som vänster, stämplar vissa jobb som fula? Själv tycker jag att alla jobb som har schyssta villkor är bra jobb.
http://fettlatt.blogspot.com/2011/06/att-moralisera-over-rut-ar.html

Jane Morén sa...

Bra att du skrev vad jag hade skrivit om jag hade haft tid;)

Fett lätt sa...

Tack Jane

Helena Duroj sa...

står inget om fula jobb hos linderborg. står:
"Varje skattesubventionerad hjälp i det privata innebär minskade resurser till något gemensamt. Så som en fräsch skoltoalett, en ren sjukhuskorridor, en skräpfri trottoar."

Don Simon sa...

Ja du, om du likställer att köpa tjänster med att "köpa en människa" är du ute på rätt jävla hal is. Biljämförelsen är således befängd på flera plan. Jag hävdar bestämt att man har all rätt att moralisera över saker trots att de är lagliga, men ditt lilla resonemang säger först att man inte kan det (av princip?) för att sedan kovända och med en dryg ton antyda att Koljonen köpt en människa och därmed stämplas ganska hårt. Hallå, är du kolonialist/slavherre om du går till frisören också?

Sen, desto viktigare, så nämner inte Koljonen Rut alls. Hon hävdar ingenstans att det skulle vara en god idé att skattesubvensionera tjänsten, hon säger bara att hon utför sitt arbete och sedan köper en tjänst. Och delar sina tankar kring rätten i detta - det känns fel om man kommer från arbetarklassen, men behöver det verkligen vara det egentligen? Ett högst aktuellt ämne.

Vad Lindeborg sen gör är att totalt nedvärdera städerskans yrke på ett synnerligen elitistiskt och osmakligt manér. Detta följer du upp med att göra dito med Koljonens. Så oerhört missriktat.

Fett lätt sa...

Helena; jag tycker att hela Lindeborgs krönika tyder på att hon tycker att städning är ett "skitjobb". Hon skriver ju bl.a. att köp av städtjänster "legitimerar att samhället skiktar sig i ett herrskap och tjänstefolk".

Tror knappast att de som köper städhjälp ser sig som herrskap som på något sätt skulle vara överordnade den som utför tjänsten. Lika lite som de flesta som åker taxi ser sig som förmer än taxiföraren.

Anonym sa...

Än subventionerar de inte bilar men
med tanke på SAAB s svårigheter så
dröjer det nog inte och då får
skattebetalarna rädda bilindustrin??
Själv skulle jag behöva många flitiga
städerskor men pensionen räcker inte.
Läste också det Koketta'det är tonen i
skrivelsen-artikeln som antyder hon
knappt vill ta i en skurtrasa..har väl
sånadär målade manikyrerade naglar som
inte mår bra av skurvatten? Gladiatan