fredag, februari 04, 2011

Litteratur och identitet

Utplåna gränsen mellan fakta och fiktion i en lek med identiteter - det är vad en roman med verkshöjd förväntas göra i dessa dagar.
Augustpristagaren Sigrid Combüchen är smart nog att begripa det. Hennes roman Spill är otroligt skicklig, en lysande 30-talsskildring, tyvärr om ofantligt tråkiga romanfigurer, men det är en smaksak. Det töntiga påhittet att författaren är en författare som kallar sig Sigrid Combüchen måste vara ett medvetet till- eller angrepp för att äntligen få det pris som borde varit välförtjänt på yrkesskicklighet.
Tyvärr går det så långt att inte ens romanfiguren Hedda kan hålla sig till att vara bara romanfigur, hon är också en fiktivt riktig Hedda vars brev till den fiktiva Combüchen skrivs av den riktiga Combüchen. Intrikat lek med speglar, som kritikerna säger.
Jag föredrar Lustiga huset.

Men med anspråk på att vara intellektuell deklarerar jag nu att Politik och poesi skrivs av en kvinna som kallar sig Helena Duroj och dessutom råkar heta Helena Duroj; ett litterärt sammanträffande som gör att ingen kan veta vem som är den riktiga Helena Duroj, allra minst hen själv. På denna fiktiva blogg är de mest frekventa kommentatorerna Anonym, Erik Rune och Gladiatan. De är aktiva engagerade personer som antagligen finns, och vars namn jag därför avslöjat för att skapa upphetsning. Om Anonym, Erik Rune och Gladiatan stämmer mig för detta svarar jag att det var en lek med identiteter och att jag i själva verket har hittat på dem alla tre (vilket borde vara mer förolämpande).

En lek med identiteter behöver inte vara mer än en lek. Estradsidan har som bihang en gästbok där pseudonymerna har fått eget liv under åren. Poeter, professorer och orakel avhånar varandra, sexfixerade tomtar tömmer sig, suspekta lorder breder ut sig, och det förekommer att Ferlin, Södergran och Dan Andersson tilltalar oss personligen. Det saknar verkshöjd. Men ibland är det skoj.

När vi slutar leka och börjar arbeta visar det sig att det verkligen är svårt att hålla isär biografi och roman - det är inget att konstra om. Min senaste bok Hela tiden innehåller en dialog mellan syskonen Susanna och Gabriel. När jag skrev den spökade jag inom båda syskonen, gick på gatan och samtalade än med Susanna och än med Gabriel, sparrade dem på så vis i deras färd mot avslutet. De är inte jag, jag är inte de, jag finns i båda två och var och en är en annan. Det är inte en lek med identiteter, det är författande.
Att kalla den ena av dem, eller båda, för Helena eller för Duroj, skulle inte tillföra dialogen ett skit.
Gabriel brukar säga att han föredrar Lustiga huset. Jag börjar förstå honom.
- - -
När jag pingar ett inlägg får jag stoff till ett annat; jag får reda på att Lena Nyman är död.
JÄVLAR så ledsen jag blir.
Lena, kom tillbaka! Lena, skål och lycklig resa!
Imorgon kväll ska vi se om Släpp fångarne loss. Grattis, härliga du!

3 kommentarer:

Erik Rune sa...

Hej, Erik.

En gång i tiden var det en liberal som tyckte att jag hade så dåliga åsikter att hela jag måste vara en parodi. Antagligen då en parodi på mig själv i min egenskap av parodi ... Nu menar jag ju att varje människa har förmågan att förnya sig och i viss mån kanske det innebär att man hittar på sig själv hela tiden. Då blir man ett ständigt nytt påhitt ungefär som, om jag minns rätt, Karlsson på taket, världens bästa påhitt.

Eller för att tala med Heidenstam, åter om jag minns rätt, från Medborgarsång: vi äro det vi vilja.

Och vill man inte vara någon försvinner man antagligen.

Lars Gustafsson - tidigare Austin, Texas, numera Stockholm - klagar i någon av sina senaste pocketar på det besvärande i att nödvändigtvis behöva vara någon.

Man skriver annorlunda under antaget namn, menade Gustafsson och skrev en diktsamling av Bernard Foy.

Med kamratliga hälsningar
din
Helena Duroj

Anonym sa...

Bakom Gladiatan finns en kvinna
som heter Anneli Hallgren.
Hon skriver bla erotiska små noveller
på hemsida.
Kul att skriva på Poesi och Politik
då mitt hjärta klappar för V

Gladiatan minns också Lena Nyman
från diverse filmer.Nu har hon gjort sitt
och får vilaut.Tack för allt du gjort!!

Gladiatan

Helena Duroj sa...

fin uppbackning, vänner.

apropå påhitt. ur Hela tiden:

Gabriel: Inga privata påhopp!
Susanna: Hela vår familj är ett privat påhopp.
Gabriel: Ett privat påhitt.
Susanna: Nu vill du jag ska säga: ett påhittat hopp?