onsdag, januari 05, 2011

Konkurrens betyder Vad dom vill

Gick SvD för långt i sin journalistiska granskning av läkemedelsförsäljningen? Idag hurrar ledarsidan regeringstroget över utförsäljningen av Apoteksbolaget.
Ett argument för skräpreformens fördelar är att Älmstaborna nu fått en pillerbutik, vilket förstås är bra om de bara hade utlämningsställe tidigare. På riktiga landet är det fortfarande utlämning som gäller, i de byar där man sedan länge har fått köpa huvudvärkstabletter och hostmedicin ur lanthandelns låsta skåp; det finns lösningar på det mesta.
Ett annat argument är att Konkurrensverket givit goda betyg. Konkurrensverket ser bara positiva resultat ifråga om – medicinkvaliteten? tillgängligheten? priserna? – nej, om det som de är tillsatta att granska: konkurrensen. Den fungerar.
Nu var det väl ingen som betvivlade just den saken. Man behöver bara se dem, vägg i vägg (Pussgurka och Lilla Ja och allt vad droghandlarna heter idag) med var sin reklam för antirynksalva och bakfylledroppar, för att begripa den saken.

Konkurrensverket är den myndighet som, utan konkurrens av andra myndigheter, ska bedöma att marknaden fungerar optimalt. Med ett helt annat exempel: när mediaföretaget ComHem bokar upp hela fastigheter för teveleverans och kanalbestånd bedömer Konkurrensverket att det visserligen är beklagligt att kunden inte får valfrihet, men eftersom fastighetsägaren gjort ett val så fungerar konkurrensen och friheten för aktörerna på marknaden.

Du och jag är inte aktörer på marknaden. Möjligtvis kan det sägas att konsumenterna är det. Som massa. Så lite trendkänslig måste marknaden vara.
Vi kan till exempel, som massa, sluta köpa avocado från Israel. Men medicin kan vi inte sluta köpa. Därför kan de göra som de vill, och det kan kosta oss vad dom vill.

Alltid rött, alltid rätt är på, skriver bland annat om de högst diskutabla följderna för glesbygden. Utom Älmsta.

- - -
Läs Åsa Linderborg om kungahusets nazi-anknytning. Dethär är inte skitsnack. Det är inte personförföljelse eller allmän republikansk grinighet. Dethär är svensk historia. Den ska vi bry oss om, ta på allvar och lära av. Eller hur?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Marknaden bestämmer och många tror
att det är du och jag.
Ingen frågade oss-eller hur?
Själv väljer jag vitlök som bot
i första hand-hjälper inte det
då blir det receptfritt fr matbutiken.
Den friheten har jag i allafall
kan välja bort Pussgurkan bla.
Gladiatan

Anonym sa...

Du har rätt Helena. I Skåne har vi under många år kunnat handla receptfritt i handelsboden i Glumslöv som nu tappar en del försäljning när man kan handla på ICA Maxi istället. Konkurrensen kapar näringskedjan underifrån och pensionärerna i Glumslöv utan bil kan hålla sig för skratt.

Jag får för mig att det inte är de goda effekterna som är målet utan just konkurrensen. Medlet upphöjs till mål och "avreglering" upprepas som ett mantra tills alla de som röstade på det Nya Arbetarepartiet uppnår ett transcendentalt tillstånd. Tågen, elmarkanden, vården, telekommunikationen... idel solskenshistorier, eller?