fredag, december 17, 2010

Pursvensk är jag, men demokrat!

Boulevardblaskan Expressen låter kolumnisten Ulf Nilson breda ut sig om att vi - de ”pursvenska” som han skriver - befinner oss i krig och måste börja försvara oss.
Det verkar inte vara en provokation, Nilsons oro låter äkta: ”Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre.”

Den raljante Nilson kritiserade polisen för tafflighet och DO för dumhet samt berömde Karl XII:s krigföring. (Och jag som trodde att raljans ska innehålla lite humor!)
Den mindre raljante Nilson hotar med sjunkande ”pursvenska” födelsetal och eldar upp sig så han blir farlig: ”Blod kommer att flyta. Eländet har bara börjat. Tid att vakna, att förstå att Sverige är sårbart och väl värt att försvara.”

Fullkomligt vaken och inte det minsta raljant vet jag mycket väl hur sårbar demokratin är.
Den måste försvaras mot fanatiska bombkastare och från rasistiska våldsinspiratörer.
Den måste erövras från den kapitalistiska eurocentriska hegemonin.

6 kommentarer:

R sa...

Läste Uffes krönika. Han har helt rätt. Skrev ett eget inlägg om det. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/uffe-har-ratt.html

Anonym sa...

Men Nilsson har ju faktiskt rätt i några avseenden. Idag är 20% av befolkningen musslimer. Och andelen ökar. Detta måste vi förhålla oss till - ja, t.o.m. tycka är bra. Trots att det inte leder till ett mångkulturellt samhälle utan tvärt om.

Helena Duroj sa...

vilka är "vi" som måste förhålla oss till demografiska förändringar?

Anonym sa...

De som bor och verkar i Sverige
med svenskt medborgarskap,
blir "pursvenskar" med tiden
vare sej de vill eller ej.
Hud eller hårfärg har ingen inverkan.
Gladiatan(inte "pursvensk" men Svensk)

Pierre sa...

Det här med pursvenskt är svår greppat tycker jag. Holländare (duktiga invandrare med kunskap att bygga på sankt mark) gav oss den pursvenska? staden Göteborg.

Tidigare åt vi rovor och vildsvin nu är koktpotatis och kåldolmar (pur)svensk husmanskost.

Vår pursvenska kung ättar i från Jean Baptist Beranadotte som "importerades" ifrån Frankrike och aldrig lärde sig vårt språk ens, han fick dock det pursvenskt kungliga namnet Karl XIV Johan. Hans fru (vår nutida kung alltså), vår drottning, är ursprungligen tyska och bryter i talet än.

Före det hade vi en pursvensk kung som gillade teater ock blev skjuten under en maskerad. När han blev det ropade han "Jag är sårad" på det språk som användes i hovet...franska.

Varför det anses som pursvenskt är för att fransmän, tyskar, holländare liknar oss. Potatis och kåldolmar togs hit av svenskar. Därför det mer pursvenskt än den mat som serveras på kinaresturang (även om rätterna är anpassade mer till oss, i Kina äter de mindre strimlad biff och mer grönsaker). Bara för den tillagas av asiater och serveras av oss av svenskar (de flesta av de servitörer jag träffat pratar i alla fall utmärkt svenska) som ser asiatisk ut i en asiatiskt inramad miljö?

Det är sådana funderingar som får mig känna att Ulfs krönika stinker rasism. Speciellt tillsammans med hans förklaring i SVT om vad han menar med pursvensk.

// Pierre (ännu en "pursvensk" med franskt förnamn född av en pursvensk kvinna med engelskt förnamn vars pappa var pursvensk med tyskt förnamn. Undrar om det vart lika pursvenskt om jag hetat Samer Eriksson. Samer i denna mening är inte de i norr med renarna utan ett arabiskt namn som betyder "person som är vaken på natten", och något som passar som beskrivning av min person).

Anonym sa...

Ulf Nilsson är inte klok och det är inte heller resonemanget om mer krigsberedskap och starkare nationalism. Alla vet vart det leder. Vik är inte heller särskilt neutrala; hade vi inte satsat på milititärer i Afghanistan, samarbetat med Nato och CIA, så hadet förmodligen terrorhotet inte funnits. Viktigt att komma ihåg vem som skapar provokationerna. Och att vi håller på att " förlora vår svenskhet " - "pursvenskhet" - pga. muslimerna....det är så korkat så det går inte ens att kommentera. När blev religgionstillhörighet bundet till nationalitet ?