torsdag, november 25, 2010

Betydelsen av idéburet arbete

I SvD:s ledare har Linder idag fått in ettpar riktiga poänger, en rolig och en viktig. Den roliga är att ”Den som envisas med att tala om Sverige som en sorts nordiskt DDR har dels helt fel i sak, dels kommer han snabbt att förlora förtroende i sin åhörarkrets.” Tacksam för de orden hoppas jag på ebb i absurditeterna, så att exempelvis Lars Ohly kan debattera inrikespolitik utan att någon kommer dragande med situationen i Nord-Korea, eller att vi kan ha synpunkter på Israels och USA:s krigföring utan att bli utmålade som antisemiter och talibanförespråkare. Lite respekt är alltid klädsamt, eller hur.

Nu till den viktiga poängen. Linder tar upp de borgerligas framgångar och sammanfattar: ”Förändringarna hade inte skett utan samhällskritik, konstruktivt policyarbete och aktiv opinionsbildning. Det var när borgerligheten bröt upp från sin undfallenhet och tystnad som saker började hända. Vill man att att det som har uppnåtts ska konsolideras och fördjupas, måste det idéburna arbetet fortsätta. Annars rör vi oss snart i fel riktning.” Ty även om man kan ifrågasätta graden av borgerlighetens undfallenhet genom tiderna har Linder naturligtvis rätt i att den som vill skapa en världsbild har långsiktigt arbete framför sig - och behöver ett-par tre tidningar och tevekanaler till sitt förfogande.
Detta var vad socialdemokratin aldrig insåg. De trodde att det räckte med bara att vinna. Opinion, ideologi och kultur lämnade de över åt andra. Och visserligen kan folket rösta lite puckat ibland, men en sak är klar: plånboksfrågorna är inte tillräckliga. Det idéburna arbetet måste fortsätta.
Det har borgarna förstått, liksom ordförande Mao förstod det. Resultaten är förskräckande, om än inte jämförbara.

Men här kommer Linder med en mening som jag tittat på i en kvart utan att begripa den, när han beklagar att ”alldeles för få har egna förmögenheter att tala om”.
Betyder det att fler borde vara rika, men inte alla förstås? Betyder det att de fett rika ska dela med sig åt de tämligt välbeställda? Eller menar han att pengar som staten plottrar bort på motorvägar och militärkonvojer skulle göra större glädje på ditt och mitt bankkonto? Och om det är för få som har egna förmögenheter, är det då för många som har andras? Sist undrar jag vad som är en förmögenhet att tala om - ska det stå i motsats till de rikedomar som en person med god uppfostran helst inte talar om?
Dethär fenomenet när vi förstår alla orden men inte vad de vill säga, borde ha ett namn. Kontext-insufficiens, kanske.

- - -
Min favoritmiljöpartist slår till igen. Läs här om sambandet mellan euro-land och den irländska krisen! Gemensamma regler - skrivna för de starkaste.

4 kommentarer:

Markus sa...

Det handlar om att en normal arbetare borde kunna spara ihop till en rejäl buffert. Men överheten vill inte att en arbetare skall ha "Fuck off-pengar" på banken, ty då blir hon mindre följsam och underdånig.

Hon skall få lön, konsumera tills hon är bank och sedan vänta på nästa lön. Hon skall stå med mössan i hand och helst vara beroende av bidrag.

Nä, Anne Wibble hade rätt, fast hon misstolkades: en årslön på banken är trygghet. Och hon menade att skatten skall vara såpass låg att vanligt folk kan spara ihop till det.

Anonym sa...

Känner mej också "insufficient" då
jag hör till dem som har alldeles för'
liten förmögenhet dvs ingen alls!
Glömde roffa åt mej, då möjlighet fanns.

Politisk teater med hjälp av media och
skänkta pengar-kan säkert hjälpa upp val
siffrorna-kanske något tänkapå till
nästa valår?Fila på världsbilden....
Gladiataan

Owe sa...

Han Linder menar att det är synd att inte fler har pengar på banken. Förstår att det framstår som röstminimerande i vänsterhänseende om så vore fallet.

Fattiga tillsammans.....

Helena Duroj sa...

tack för alla förklaringar! han kunde ju ha skrivit det då - att skatten måste sänkas så att folk kan låna ut lönen till bankerna...